8,5 milyon yıllık fosiller adres değiştiriyor

8,5 milyon yıllık fosiller adres değiştiriyor

Çankırı'da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasındaki müzede sergilenen 8,5 milyon yıllık fosiller, yeni Çankırı Müzesi'ne taşınıyor

ÇANKIRI:  Çankırı Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasındaki müzede sergilenen 8,5 milyon yıllık fosiller, artık yeni Çankırı Müzesi'nde sergilenecek.

İkinci Abdülhamid tarafından 20. yüzyıl başlarında hükümet konağı olarak yaptırılan ve uzun yıllar Çankırı Adliyesi olarak hizmet veren tarihi yapının, adliyenin yeni yerine taşınmasının ardından 2014 yılında müze yapılmasına karar verildi.

Tarihi yapı, kısa süre sonra restorasyonunun tamamlanmasının ardından da paleontoloji, etnografya ve arkeoloji müzesi olarak hizmet verecek.

Binanın önemli bölümü "Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nden" çıkartılan 8,5 milyon yıllık fosillere ayrılacak.

Çankırı Müze Müdürü Ali Atmaca, Çankırı'nın ilk arkeoloji ve etnografya müzesinin, 1981'den bu yana şu anki yerinde tarih tutkunlarını ağırladığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının müzeler konusunda son dönemde önemli atılımlar yaptığını dile getiren Atmaca, Çankırı'da da eski adliye binasının müze olmasına karar verilmesinin ardından 2 yıl önce restorasyon çalışmasının başladığını dile getirdi.

Binanın oldukça fonksiyonlu bir müzeye dönüştürüldüğünü belirten Ali Atmaca, şöyle devam etti.

"Müzemizde Çankırı'ya özgü yaren kültürü, buranın giyim kültürü, yemek kültürüne geniş yer verilecek. Bunun yanında bu bölgede kazılarda çıkartılan paralar ve İnandık Vazosu'nun üzerinde bulunan şekillerin anlamlarına yer verilecek. İnsanlar müzeye girdiklerinde bölümlerin tarihi hakkında bilgilerin olduğu bilgisayarlar olacak. Dokunmatik ekranlardan o eserin tarihi ve kullanılış şekli hakkında bilgi sahibi olacak. Müzede interaktif uygulamalar olacak."

Müzede fosillere geniş yer ayrıldığını vurgulayan Atmaca, şunları aktardı:

"Çorakyerler Omurgalı Fosil Lokalitesi'nde 1997 yılında kurtarma çalışması olarak başlayan kazılar, 2001 yılından beri Bakanlar Kurulu kararıyla bilimsel çalışma olarak devam ediyor. Kazılarda bugüne kadar fil, gergedan, at, domuz, zürafa, keçi, geyik, koyun, kılıç dişli kaplan, kuyruksuz maymun, antilop, sırtlan ve kirpi gibi 20'nin üzerinde türün fosillerine ulaşıldı. Buradan çıkartılan fosillerin büyük bölümü müzemizde sergileniyordu. Şimdi bu fosilleri güzelce toplayıp, kutulara yerleştirdik. Önümüzdeki haftalarda yeni yerlerine taşıyıp, yerleştireceğiz. 'Çorak Yerler Fosil Lokalitesi'nden' çıkartılan 8,5 milyon yıllık fosiller yeni müzemizde sergilenmeye devam edilecek. Bunun yanında Çankırı'nın o dönem nasıl olduğuna dair bir bölüm de olacak. Burada bu bölgede yaşayan hayvanlar ve bitki örtüsüne yer verilecek."

Kaplan ve zürafa orijinal boyutunda sergilenecek

Ali Atmaca, müzede canlandırmalar olacağını vurgulayarak, "Çankırı'dan çıkartılan fosillerin canlandırması müzemizde bulunacak. Şu anda müzeye orijinal boyutlarında kılıç dişli kaplan ve zürafa iskeleti yerleştirildi. İnsanlar fosilleri incelerken, bu fosillerin o dönemki yapılarına uygun canlandırmasını görebilecek." diye konuştu.

Yaklaşık 1 ay sonra müzeyi açmayı planladıklarını ifade eden Atmaca, "Çok eski tarihlere dayanan eserlerin bulunduğu bir müze olmakla beraber, hem Çankırı'nın hem de bölgenin hafızasını müzemiz ortaya koyacak. Bu nedenle hem Çankırılı vatandaşlarımızın hem de tüm Türkiye'deki vatandaşlarımızın müzemizi görerek tarihe bir yolculuk yapmalarını, geçmişin izlerini görmelerini bekliyoruz." dedi.


AA Özgür Alantor 


Benzer Haberler & Reklamlar