600 yıllık türbede kanalizasyon sistemi

600 yıllık türbede kanalizasyon sistemi

Tarihi Mevlevihaneki Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi’nin drenaj çalışmaları sırasında kanalizasyon sistemi ve mezarlar bulundu

Selçuklular döneminde yapılan mevlevihane alanında bulunan Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi’ndeki restorasyon çalışmaları sırasında 10 tarihi mezar bulundu.

Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürü Cemil Karabayram, “Eski Antalya” diye bilinen Kaleiçi’nin girişinde yer alan ve Selçuklular tarafından yaptırıldığı belirtilen mevlevihaneyi müzeye dönüştürmek için 2 yıldır restorasyon çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Karabayram, Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun bölgeye özel önem verdiğini ve Karaloğlu’nun destekleriyle çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

Mevlevihane alanında Zincirkıran Mehmet Bey ve Nigar Hatun türbelerinin de bulunduğuna dikkati çeken Cemil Karabayram, mevlevihanedeki restorasyonun ardından türbelerin restorasyonuna başladıklarını dile getirdi.

Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi’nin etrafında yapılan drenaj çalışmaları sırasında hazireye (külliye, cami, mescit, tekke gibi dini yapıların avlularında yer alan mezarlık) rastladıklarına işaret eden Karabayram, alanda 10 tarihi mezar bulduklarını ifade etti.

Mezarların mevcut yerlerinde korunacağını vurgulayan Cemil Karabayram, “Bölgede tarihi mezarlar bulunca kazı çalışmaları yapmaya karar verdik. Yeni mezarların bulunacağını tahmin ediyoruz. Müzedeki bazı parçaları da buraya taşıyarak, mezarları burada koruyacağız.” dedi.

Karabayram, tarihi mezarların yanı sıra bazı tarihi eşyaların da gün ışığına çıkarıldığını belirtti.

– 600 yıllık türbede kanalizasyon sistemi

Mevlevihane alanı içinde yer alan Nigar Hatun Türbesi’nde yapılan çalışmalar sırasında da 600 yıllık türbenin temelinin üstünde kanalizasyon sistemi ile karşılaştıklarının altını çizen Cemil Karabayram, “Bu sistem bölge için bir ilk. İlk defa temelin üzerinde kanalizasyon sistemi ile karşılaştık. Türbenin yanından su geçtiği ve bu sistemin suyun tahliyesi için kullanıldığını tahmin ediyoruz. Hatta çivilerle mazgallar bile yapılmış. Mimari yapılarda görülmeyen bir şey. Önemli bir bulgu. Bölgedeki etüt çalışmalarımız sürüyor.” diye konuştu.

Restorasyon çalışmalarının bitmesinin ardından mevlevihanenin kentin en önemli bölgelerinden birisi haline geleceğini anlatan Karabayram, şunları söyledi:

“Mevlevihanenin hemen yanında bulunan ve kentin simgesi olan Yivli Minare’den de yıllar sonra ezan sesi yükseliyor. Tescilli eserlere zarar verilmemesi için mikrofon ve benzeri sistemlerin kurulamamasından dolayı minarede ezan sesi duyulmuyordu. Portatif bir sistemle Yivli Minare’den ezan sesleri yükseliyor. Kaleiçi surlarıyla ilgili de çalışmalar yakında başlayacak. Mevlevihane ve türbeler, restorasyon çalışmalarındaki önemli şahsiyetlere ait mezarların da bulunduğu yerde korunmasıyla önemli bir inanç turizmi merkezi olacak. Kaleiçi, tarihi surları, Yivli Minaresi’nden yıllar sonra yükselen ezan sesi ve mevlevihane kompleksi ile inanç turizmine hizmet edecek.”


Benzer Haberler & Reklamlar