300 milyon yıllık yeni tür otobur sürüngen fosili bulundu

300 milyon yıllık yeni tür otobur sürüngen fosili bulundu

300 milyon yıllık kayalarda bulunan fosil bir dinozora çok benzemesine rağmen dinozor değil. Yeryüzündeki ilk memelimsilerden Pelikozor ailesine mensup olduğu tespit edilen Gordodon kraineri adlı canlı, otobur sürüngenlerin şu ana kadar tespit edilebilien en eski türü oldu.

ABD'de yaklaşık 300 milyon yıllık olduğu tespit edilen, bilinen en eski otobur sürüngen fosili bulundu.

New Mexico Doğa Tarihi Müzesi araştırmacıları, New Mexico'da Alamogordo yakınında 2013 yılında Oklahoma Üniversitesi jeoloji bölümünden Ethan Schuth tarafından keşfedilen fosillerin iyi korunmuşancak tamamı bulunamamış bir iskelete ait olduklarını tespit ettiler.  Saha ekipleri, bir yıl boyunca bölgede yeni kemikler aradılar.

Elde edilen fosil parçalarından ortaya çıkan hayvan iskeleti bir dinozoru çok andırıyordu ama aslında o bir tür sürüngendi. Pelikozor (Pelycosau) ailesine mensup olduğu tahmin edilen yeni türün otobur sürüngenlere ait en eski örnek olduğunu açıkladı.

Gordodon kraineriası verildi

Fosili bulunan yeni tür otobur sürüngene Gordodon kraineri adı verildi. Türün adı çenelerinin uçlarında büyük sivri dişlerden ve kilosundan kaynaklanıyor.  Gordodon, İspanyolca'da yağlı ve şiman anlamına gelen Gordo ile Yunanca diş anlamına gelen odon kelimesinden türetildi.

Bir buçuk metre boyunda 30 kiloluk bir sürüngendi

Gordodon kraineri, yaklaşık bir buçuk metre uzunluğundaki ve sırtında ısı dengesini sağlamaya yarayayn yelpazemsi bir çıkıntıya sahipti.  Sürüngenin yaklaşık 34 kilo ağırlığında olduğu hesap edildi.

Paleontoloji Kuratörü Spencer Lucas, keşfin ardından yürütülen saha çalışmasıyla eksik kemikleri bulunarak iskeleti tamamlanan fosilin, 300 milyon yıl yaşında olduğunu belirlediklerini, bunun, otobur sürüngenin, dinozorların ortaya çıkmasından en az 50 milyon yıl önce Permiyen döneminin ilk yıllarında yaşadığı anlamına geldiğini söyledi.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar