3 milyon yıl önceki insansılar 2900 kalori harcıyordu

3 milyon yıl önceki insansılar 2900 kalori harcıyordu

İnsanın günümüzdeki ortalama kalorisi 2400 civarında ve 3 milyon önceki insansı türlere göre daha az enerji harcıyor.

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından düzenlenen Arkeoloji Günleri kapsamında OKÜ Rektörlük Büyük Salonda ‘Tarih Öncesi Süreçte Beslenme’ başlıklı program düzenlendi.

Açılış konuşmasını OKÜ FEF Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İrfan Tuğcu’nun yaptığı program da Tarih Öncesi Süreçteki Beslenmeyi Prof. Dr. Metin Özbek anlattı.

Başak Gazetesi'nin haberine göre; İnsanoğlunun yarattığı mucizeleri, beslenme kültürünün insanlığın bugüne gelmesine nasıl bir katkı sağladığını görsel olarak sunan Prof. Dr. Metin Özbek, Hiçbir canlı ile beslenme kültürümüzü paylaşamıyoruz. Ama canlılarla paylaştığımız ortak yanlarımız da yok değil. Bizler var olmak ve hayatımızı sürdürmek için temel 6 besin öğesine ihtiyaç duyuyoruz. Temel unsur yaşamak ve var olabilmektir. 3 milyon yıl öncesinde başlayan bir serüvenimiz var. Bu serüven Afrika’da başlıyor. Doğu ve Güney Afrika da en atalarımızın en eski örneklerine rastlıyoruz. Bu atalarımız değişen coğrafyaya son derece güzel bir şekilde adapte olmuş, besinlerini çeşitlendirmiştir. ‘dedi.

Günümüzdeki evcilleştirilen hayvanlarda protein oranı düştü, kolesterol oranı arttı, yağ oranı yükseldi diyen Özbek, Sağlıklı diye bildiğimiz etler günümüzde maalesef sağlıklı sağlıksız hale geldi. Bu yüzden zaman zaman keklik yenilmesi ve yabani hayvanların sofradan eksik edilmemesi gerektiğini vurguladı. Özbek, İnsanın günümüzdeki ortalama kalorisi 2400 civarında, hepimiz yerleşik yaşam geçmişiz. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak istiyorsak aldığımız kaloriden fazlasını harcamamız gerekiyor. İşte uzak atalarımız 3 milyon yıl önce önce kalori harcıyorlardı. Yapılan tahminlere göre 2900 kalori harcıyorlardı. Bunun devamlılığı için sürekli avlanması et yemesi balık yemesi gerekliydi.’ dedi.

Program salonu dolduran öğrencilerin sorularının yanıtlanması ile sona erdi.
 


Benzer Haberler & Reklamlar