3 bin 700 yıllık Hitit Gülücük emolojisi müzede görülebilecek

3 bin 700 yıllık Hitit Gülücük emolojisi müzede görülebilecek

Karkamış Antik Kenti'ndeki arkeoloji kazılarında 4 yıl önce çıkarılan gülücük emojisine benzer işaretler bulunan 3 bin 700 yıllık şarap testisi, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergilenecek.

Ziyaretçiler, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde, Karkamış kazı alanlarından çıkarılan eserler için ayrılan bölümde yerini alacak şarap testisinş, ay sonunda görebilecek.

Gaziantep Müze Müdürü Özgür Çomak, Karkamış Antik Kenti'nin dünyanın önemli antik kentlerinden biri olduğunu ve Cumhuriyet döneminden beri dönem dönem kazı çalışmalarının yapıldığını hatırlattı ve  "Fırat Nehri kıyısındaki Karkamış Hitit döneminin başkentlerindendi.  Önemli eserlerin çıktığı antik kentteki kazılara şu anda da Prof. Dr. Nikolo Marchetti başkanlık ediyor" dedi. 

Çomak, çıkarılan eserler arasında, üzerinde gülümseme ifadesi bulunan su matarasının da bulunduğunu ifade ederek, "Tek kulplu bir matara, pişmiş topraktan yapılmış, Orta Tunç Çağı'na ait bir eser. Günümüzden yaklaşık 3 bin 700 yıl öncesine ait bir eser. Dünyadaki ilk gülümseyen emojili bir eserimiz." diye konuştu.

Eserin yakın zamanda müzede yerini alacağını aktaran Çomak, "Bu eserimizin bütün müzecilik işlemlerini bitirdik. İlk bulunduğu zamanda çok parçalı halde çıkmıştı. Restore edildi, restore edildikten sonra şu an bulunduğumuz salonda geçici sergilemeyle ziyaretçilerimize sunmayı düşünüyoruz." dedi.

Çomak, eseri sosyal medyada paylaşınca çok güzel yorumlar aldığına işaret ederek, "Günlük yaşamımızda her gün kullandığımız emojinin 3 bin 700 yıl önceki bir gülümseme olması, tabii ki merak oluşturuyor." ifadesini kullandı.

- Karkamış Antik Kenti Arkeoloji kazıları

Milattan önce 2. binyılda Anadolu'da hüküm süren Hitit İmparatorluğu'nun güneydeki başkenti Karkamış Antik Kenti'ndeki kazılar, İtalya'nın Bolonya Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Nicolo Marchetti başkanlığında, İstanbul Üniversitesinden Doç. Dr. Hasan Peker Başkan Yardımcılığında, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Refik Duru ve Prof. Dr. Belkıs Dinçol ile Gaziantep Üniversitesinden Prof. Dr. Mustafa Özakça'nın bilimsel danışmanlığında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, İtalya Dışişleri Bakanlığı, İtalya Eğitim Bakanlığı, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve SANKO Holding'in desteğiyle yürütülüyor.

Adsız Günebakan - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar