24 saat nöbet tutulan Galatasaray Lisesi kapısındaki balık heykeli kayıp!

24 saat nöbet tutulan Galatasaray Lisesi kapısındaki balık heykeli kayıp!

Galatasaray Lisesi'nin İstiklal Caddesi'ne bakan ön kapısındaki sütunlarda bulunan dev küplerin alt kısmını süsleyen tarihi balık heykellerinden biri ortadan kayboldu. Siyasi gösteriler nedeniyle polis ekiplerinin 24 saat eksik olmadığı yerdeki balık heykelini bir firmanın bariyer indirirken kırdığı iddia edilirken, tarihi eserin çalınmış olma ihtimali araştırılıyor.

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Galatasaray Lisesi’nin İstiklal Caddesi’ne bakan ön kapısındaki tarihi balık heykellerinden birinin yerinde olmaması sosyal medyada tartışma konusu oldu. TV ve internet haberlerine yılan olarak yansıyan heykelin aslında balık olması da ayrıca dikkat çekici oldu.

Sanat Tarihi Derneği Başkanı Şerif Yaşar, sosyal medyadan kendisine gelen bilgi üzerine konuyu araştırmaya başladı. Yaşar, iddiasına göre, Galatasaray Lisesi yöneticileri ve güvenlik görevlileriyle iletişime geçti. Okul yönetimi, Yaşar’a, görgü tanıklarından edindikleri bilgilere göre, 8 Mart’ta İstiklal Caddesi’nde bir firmanın bariyer indirdiği sırada çarpma sonucu heykelin kırıldığını söyledi. Kırılan parçaların ne yapıldığı ise bilinmiyor"

Şerif Yaşar, heykelin bir an önce bulunup yerine konulması gerektiğini belirterek, “Maalesef biz de 8 Mart’tan sonra fark ettik. Sosyal medyadan arkadaşımız bana bu konuda birkaç fotoğraf attı. Ben de geçerken gördüm. Hakikaten artık yerinde yoktu. Çok kıymetli bir heykeldi. Tabii biz araştırmalar yaptık ve burada Galatasaray Lisesi’nin güvenlik görevlileriyle görüştüm kendi kameralarının kör noktası olduğu için burada olanları göremediklerini tespit edemediklerini söylüyorlar. 1868 Mekteb-i Sultani diye geçer ama biz şu an Galatasaray Lisesi diyoruz. Heykelin tarihçesini araştırdığımızda bu heykel aslında lisenin kuruluşundan, imarından itibaren burada olduğunu görüyoruz. Bir buçuk asır geçti. 150 yıldan fazla ömürlü bir heykel ama maalesef artık yok" dedi."

KAYIP PARÇA ARAŞTIRILIYOR"

Yaşar, sözlerine “Ben Galatasaray Lisesi’nden bazı yetkililerle görüştüm. Yetkililer buradaki birkaç görgü tanığıyla konuşmuş. 8 Mart’ta burada emniyet için bariyer koyan bir şirketin çalışanları bariyerleri koyarken kırdığını söylüyorlar. Daha sonra ise kırılan parçanın ne olduğuna dair kimsenin bir haberi yok maalesef. Okul yetkilileri hatta çalınmış olma ihtimaline karşın çevredeki antikacıları gezdiklerini öğrendim. Antikacılara satılmış olabileceğini düşünüyorlar. Araştırılıyor, bizde araştırmanın sonucunu bekliyoruz. Çünkü bizim için çok kıymetli" diye devam etti.

Yaşar, okul yönetiminin kayıp olan heykelin yerinde restorasyon çalışması yapacağı ve yerine gerçeğini aratmayacak şekilde yılan başı heykeli yapılacağı bilgisine ulaştığını kaydetti.

Liseden açıklama yapılmazken, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne ise Galatasaray Lisesi yönetimi tarafından herhangi bir başvuru yapılmadığı öğrenildi. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar