19 antik kentten geçen yolda masalsı yolculuk

19 antik kentten geçen yolda masalsı yolculuk

Yaklaşık 540 kilometre uzunluğundaki 19 antik kentten geçen yolun tanıtımı amacıyla yabancı gazeteciler için özel tur düzenlendi

ANTALYA: Antik çağda Teke Yarımadası'nda hüküm süren Likya uygarlığından bugüne ulaşan Likya Yolu'nda yapılan masalcı yolculuk sırasında 19 antik kent ziyaret edilebiliyor.

Fethiye ilçesinden başlayarak Antalya'ya uzanan, yaklaşık 540 kilometre uzunluğundaki Likya Yolu, güzergahtaki eşsiz doğal güzelliklerin yanı sıra çok sayıda antik kentin içinden veya yakınından geçmesiyle de ilgi görüyor. Tarihi yolda yürüyenler, Sdyma, Pyndai, Phellos, Apelia, Theimussa, Letoon, Xanthos, Patara, Antiphellos, Apollonia, İdyros, Simena, Myra, Limyra, Gagae, Olympos, Sura, Belos, Phaselis antik kentlerini ziyaret etme imkanı buluyor.Genellikle gruplar halinde yürüyen turistler, rehberleri eşliğinde her gün belirli bir mesafeyi katederek antik kentlere uğruyor. 

"Likya" olarak adlandırılan, Türkiye'nin güney kıyısından Akdeniz'e doğru çıkıntı yapan Teke Yarımadası'ndaki patikaların işaretlenip haritalanmasıyla doğa tutkunları için oluşturulan yürüyüş yolu, "dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri" olarak kabul ediliyor. Her yıl yaklaşık 30 bin gezgin, 30 günde katedilen yolda eşsiz bir deneyim yaşıyor.

"Likya Yolu'nda Masallar Projesi"

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yürüyüş güzergahının tanıtımı için "Likya Yolu'nda Masallar" projesini başlattı.Proje kapsamında ABD, Almanya, Çin, Fransa, Finlandiya, İngiltere, İsviçre, İsveç, İspanya, İtalya, Sırbistan ve Yunanistan'dan davet edilen 20 yabancı gazeteci için özel bir tur düzenlendi.
Proje hakkında  bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Temurci, bakanlığın pazar ve turizm ürünü çeşitlendirilmesi kapsamında önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Daha fazla üst gelir grubuna mensup ziyaretçileri ülkeye çekmek istediklerini belirten Temurci, "Ülkemizin sahip olduğu turizm potansiyelini ve çeşitliliğini vurgulamak amacıyla kültür turizmini ve bu turizmin önemli bir bileşeni olan kültür yollarının tanıtmayı hedefliyoruz. Likya Yolu'nda Masallar Projesi, bu yaklaşımın bir sonucu olarak bakanlığımızca hazırlandı ve yürütülüyor. Bu proje ile dünyanın en önemli yürüyüş rotalarından biri olarak kabul edilen Likya Yolu'nun bir bütün olarak destinasyona dönüştürülmesi hedefleniyor." dedi. 

"Bir tarih ve kültür yolu"
Fethiye'den başlayarak Antalya'ya uzanan Likya Yolu'nun, adeta tarihin içerisinden akan, çok farklı masalları, mitolojik hikayeleri, yaşanmışlıkları içinde barındıran bir tarih ve kültür yolu olduğuna dikkati çeken Temurci, proje ile bu yolu uluslararası düzeyde daha fazla tanıtmak, farkındalık oluşturmak ve cazip kılmak için masal ve hikayeler ile süslediklerini kaydetti. 

Yürüyüş programı boyunca, profesyonel ekiplerin çok sayıda fotoğraf ve video çektiğini bildiren Temurci, "Elde ettiğimiz bu içerikler sosyal medya hesaplarımızda anlık olarak paylaşılıyor. Ayrıca, yürüyüşe katılan basın mensupları Likya Yolu ile ilgili izlenimlerini gazete, dergi ve diğer yayın organlarında program bitiminde paylaşacak." diye konuştu. 

Masallarla yürüdüler
"Likya Yolu'nda Masallar Projesi" kapsamında "masal anlatıcı" Judith Liberman, yürüyüş sırasında verilen aralarda Türk insanının misafirperverliği ve yolda olmaya dair Anadolu masallarını İngilizce anlattı.
Liberman'ın mitoloji ve geleneksel halk masallarından esinlenerek aktardığı hikayeler, yabancı gazeteciler tarafından ilgiyle dinlendi. Katılımcılar bu sayede antik Likya Yolu'nda masalsı bir yolculuk yaptı.
Ayrıca, anlatılan hikayeler ile ilgili kısa videolar oluşturularak "TurkeyHome" sosyal medya kanalları ile "#TalesOnTheLycianWay" ve "#AnatolianTales" hashtagleri ile takipçilere ulaştırıldı.

AA Levent Kişi 


Benzer Haberler & Reklamlar