1.5 santimetrelik çakmaktaşından yontulmuş Neoliitik ok ucu bulundu

1.5 santimetrelik çakmaktaşından yontulmuş Neoliitik ok ucu bulundu

Neolitik Çağ’dan günümüze ulaşan en küçük ok ucu İsrail'in Kudüs kenti Zion Dağı arkeolojik kazılarında bulundu. 1.5 santimetre boyundaki ok ucu pembe damarlara sahip beyaz çakmaktaşından yontulmuş.

İlginç buluntu, Kuzey Carolina yüksek lisans öğrencisi William Stumpff tarafından, yüzdürme tekniği kullanılarak bölgeden çıkarılan toprakların temizlenme işlemi sırasında keşfedildi.

Zion Dağı kazı projesi yöneticilerinden Kuzey Carolina Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Shimon Gibson, ” Ok ucunun tek kusuru hafif körelmiş olmasıdır, ancak yanları bugün bile jilet keskinliğinde. Neolitik dönemde, bu minyatür silah ölümcül bir silahtı” dedi.

Minyatür ok ucu topraktan çıkarılan çanak çömlek ve cam parçaları, tohumlar, kemikler, odun kömürü parçaları, tekstil lifleri, yumurta kabukları ve çok daha fazla buluntuyu cımbızla didik didik ederek inceleyen William Stumpff tarafından keşfedildi. Stumpf ok ucunu, Profesör Gibson’a gösterince, Neolitik tarihin çok küçük bir ok ucu” olduğunu öğrendi.

Prof. Gibson, “İsrail’in başka yerlerinde bulunan Neolitik ok uçlarına benziyor ve çok hassas işçilikle ustaca kestirme sergiliyor ve küçük boyutu etkileyici. Ok ucu, Neolitik bir tabakada in situ olarak bulunmamıştır. Binlerce yıl boyunca kaydırılan toprakta bulundu” diye konuştu.

Zion Dağı kazı ekibinden Profesör Rafael Lewis, “avcı-toplayıcılar muhtemelen nispeten küçük hayvanları (ceylan gibi) avlıyorlardı. Bu küçük ok ucu da bu hayvanlar için ölümcüldü. Onunla bir ayı öldürebilirsin” dedi.

Peki, ok ucu bir insan üzerinde kullanılmış olabilir mi? Bu soruya Lewis, “Elbette, teorik olarak olabilirdi” diye cevap verdi.

Binlerce yıl sonra İsrail topraklarındaki tarihi savaş alanlarının kanıtlarını inceleyen Lewis, bu bölgede tarih öncesi zamanlara kadar uzanan büyük ölçekli çatışmalara dair hiçbir kanıt bulunmadığına dikkat çekiyor. Bununla birlikte, bilinen en erken cinayet 430.000 yıl önceydi ve bir hominin’in görünüşe göre bir diğerini kafasına bir kayayla (iki kez) vurduğuna ve ardından cesedi bir mağara şaftından aşağı attığına dair kanıtlar vardı. Bildirilen bir başka vaka, Irak’taki Shanidar Mağarası’na gömülen Neandertallerden birinin, on binlerce yıl önce, muhtemelen modern bir insan tarafından mızraklanmış gibi görünüyor.

Kaynak: haaretz / çeviri: arkeonews.com


Benzer Haberler & Reklamlar