107 yaşındaki Kartal İstimbotu yenilendi ve müzeye dönüştürüldü

107 yaşındaki Kartal İstimbotu yenilendi ve müzeye dönüştürüldü

Mustafa Kemal Atatürk'ün güvertesinde dünya savaş tarihine geçen "Geldikleri Gibi Giderler!" sözlerini söylediği, 107 yaşındaki Kartal istimbotu tamamen yenilendi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ulusal kurtuluş savaşımızın ilk işaretini verdiği 107 yaşındaki Kartal İstimbotu törenle Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildi. Muhabir Gökhan Karakaş’ın Kasım 2016’da denizci Arif Ertik ile birlikte Tuzla’da ıssız bir koyda bulduğu Kartal istimbot, 2 yıl boyunca Türkiye’de ilk kez gerçekleşen bir restorasyon süreci geçirmişti. Yarı batık halde denizden çıkartıldığında içinden 30 ton su ile 20 ton kaya boşaltılan Kartal’ın, Kasım 2017’de Çiçek Tersanesi’nde yenilenmesine başlanmıştı. Kartal İstimbotu Kurtarma ve Yaşatma Platformu’nun organizasyonunda Çiçek Tersanesi ve Deniz Ticaret Odası’nın desteğiyle başlayan restorasyona 5 bine yakın vatandaş ve kurumda maddi katkı verirken, 1918’de ki görüntüsüne kavuşması için çaba sarf edildi. Kaptan ve armatör Levent Akson başkanlığında çalışan gemi mühendisleri 107 yaşındaki istimbotun eski görünümüne kavuşmasını sağladı.

“Kartal, zorlukları aşmanın sembolü olacak”

10 ayda yenilenen istimbotun sergilenmesi için Beşiktaş İskele Meydanı seçilirken, Kartal İstimbotu Kurtarma ve Yaşatma Platformu yenilenmesi tamamlanan tekneyi Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na devretti. Platform başkanı emekli Tümamiral Gürdeniz, ”Bu geminin direği Türk milletinin egemenlik iradesini, pervanesi Türk milletin karanlıktan kurtuluş azmini, dümeni aydınlanma rotasında ilerleme istencini, demirleri her şartta sabırla mücadele yeteneğini simgeliyor. İstiklal Marşı ile toka edeceğimiz Türk bayrağı şehitlerimizin kanından gökyüzüne yükselen bağımsızlık ateşini ve geldikleri gibi giderleri anlatacak. Vatanımızın geçirdiği bölgesel ve kıtasal zorlukları bu günlerde Kartal İstimbotu’nun yeniden doğuşu, Membiç’ten Kartal kayalıklarına, Doğu Akdeniz’den Karadeniz’e kadar yurdumuzun her karışında, semalarımızda ulusal güç, birlik moral ve destek sağlayacaktır. Bu gemi zorlukları aşmanın abidesi olarak bizlere hatırlatacaktır.” dedi. Devir protokolünü Kartal İstimbotu Kurtarma ve Yaşatma Platformu Başkanı Amiral Cem Gürdeniz, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Tayyar Ertem’e verdi. Tarihi istimbotu önümüzdeki aylarda sergileneceği Beşiktaş’ta ki Deniz Müzesi’nin komutanı Albay İlyas Gültaş devraldı.

Tarihi istimbotun Beşiktaş’ta sergileneceğini öğrenen Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı’da törende yerini aldı. Çarşı lideri Ayhan Güner, Kartal’ın camialarında büyük heyecan yarattığını belirtti. Güner, “Biz ağaçlı yoldan maça giderken Atatürk posterleri altında yürürüz. Dolmabahçe’de Atamıza selam verip takımımızı desteklemeye gideriz. Semtimiz Ata’ya sahip çıktığı gibi istimbotuna da sahip çıkacak kadar yüreklidir.” dedi.

Milli mücadelenin denizdeki sembolü

Mirliva(Tuğgeneral) Mustafa Kemal, Yıldırım Orduları’nın kapatılmasıyla Adana’dan trenle 13 Kasım 1918’de İstanbul’a gelmişti. 1. Dünya Savaşı’nı yenik tamamlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti işgal edilmişti. Mustafa Kemal, Haydarpaşa Garı’ndan bindiği Fransız işgalci kuvvetlerine ait Kartal istimbotuyla Galata’ya doğru giderken, 55 parçalık İngiliz işgal donanmasının arasından güçlükle ilerledi. Zırhlıların namluları İstanbul’a dönük beklediğini gördüğü için üzüntü içinde ağlayan yaveri Cevad Abbas’a “Geldikleri Gibi Giderler!” sözünü söyleyen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı’mızın ilk işaretini vermişti. 1923’te Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ardından Denizcilik İşletmeleri’ne verilen istimbot, 1974 yılında özel sektöre devredilirken, 2014’ten itibaren hurdaya ayrıldı. Tuzla’da ıssız bir koyda 30 ton su alarak yan yatan istimbot kaderine terk edilirken denizci Arif Ertik ve Milliyet Gazetesi muhabiri Gökhan Karakaş’ın çabalarıyla bulunmuştu. Emekli amiral Cem Gürdeniz başkanlığında kurulan Kartal İstimbotunu Kurtarma ve Yaşatma Platformu tarafından restorasyonu tamamlanan 107 yaşındaki istimbota 5 bine yakın gönüllünün yanısıra Deniz Ticaret Odası ve Çiçek Tersanesi maddi yardımda bulundu.

https://denizkartali.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar