10 Bin yıllık mum boyası bulundu

Arkeologlar, 10.000 yıl önce kullanılmış ve en eski mum boyası kalıntısını keşfettiler.

22 santimetre uzunluğundaki ve 7 santimetre genişliğindeki tarihöncesi mum boyası, Birleşik Krallıktaki North Yorkshire bölgesinde, şimdi turba ile kaplı eski nehirde bulundu. Arkeologlar nehrin karşı ucundaki bir başka arkeolojik alanda da aşı boyası çakılı buldular. Aşı boyası çakılının, kırmızı bir pigment tozu üretmek üzere kazınmış olma ihtimali yüksek olan çizgili bir yüzeyi var.

Söz konusu arkeolojik alan, Mezolitik döneme tarihleniyor.

York Üniversitesi’nin arkeoloji bölümünden ve araştırmanın baş yazarı Dr. Andy Needham, “Renk, avcı-toplayıcı hayatının çok önemli bir parçasıydı ve aşı boyasından çok canlı bir kırmızı renk elde edebiliyordunuz. Aşı boyası Mezolitik dönemde çok önemliydi ve anlaşıldığı üzere bir takım farklı amaçlarla da kullanılabiliyordu.” diyor.

“Bulduğumuz en son nesnelerden bir tanesi de tıpkı bir mum boyası gibi görünüyordu; ucu kesilmiş ve yuvarlak bir uçtan kenarlara doğru gerçekten keskinleşerek ilerliyor. Bu da, bunun kullanılmış olduğunu gösteriyor.”

“Bu benim için çok önemli bir nesne ve Mezolitik dönemde bölgedeki hayatı genel çerçevede anlamamız için oldukça yardımcı oluyor; muhtemelen çok renkli bir yer olabileceğini gösteriyor.”

Araştırmacılara göre, antik mum boyasının bulunduğu yer, Mezolitik dönemde oldukça önemli bir yerdi. Bölgede yakın zamanda keşfedilen eserler, avcı toplayıcıların çevreleriyle nasıl etkileşim kurduklarına dair ışık tutuyor.

Dr Needham, “Aşı boyası ve mum boyası, zaten sanat açısından zengin bir alanda bulunuyordu. Bu nesnelerin sanatsal bir amaçla kullanılmış olabileceği düşünülüyor. Belki de hayvan derilerinin renklendirilmesi veya dekoratif resimler yaratmak için kullanılıyordu.” diyor.

Araştırma ekibi, Flixton’daki daha önceki buluntular arasında Mezolitik bir kolye ve 30’dan fazla kırmızı geyik boynuzlu başlıklar olduğunu belirtiyor.

Manchester Üniversitesi ve Chester Üniversitesi işbirliği ile yapılan bu yeni araştırma, Archaeological Science Dergisinde yayımlandı.

Arkeofili.com (IB Times)


Benzer Haberler & Reklamlar