Çin'in Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi'ndeki arkeolojik alanda 3000 yıl önce hayvan kemiklerinden yapılmış bir alet bulundu. Çinli arkeologlar, uzun süren incelemeler sonucu be kemik aletlerin dünyanın bilinen en eski patenleri olduğunu öne sürdürler.…
Çin’deki Yueyang antik kentindeki arkeoloji kazılarında 2.400 yıllık olduğu tahmin edilen sifonlu tuvaletin alt kısımları ortaya çıkarıldı. Tuvalet, iç mekanda bulunan bir kaseden ve açık bir çukura yol açan bir borudan oluşuyor. Her kullanıldığında…
Shaanxi Arkeoloji Enstitüsü, arkeologların keşfettiği 800.000 metrekarelik yerleşim alanın tarihinin M.Ö 1000'li yıllara indiğini belirtti.
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Türk Tarih Kurumu koordinasyonunda Türk-Moğol bilim heyeti, Orhun Vadisi’nde Türk tarihine ışık tutan kültür varlıklarını koruma çalışmaları kapsamında incelemelerde…
Ötüken'deki kazı çalışmalarıyla keşfedilen İkinci Doğu Göktürk Kağanlığı'nın kurucusu ve Bilge Kağan ile Kül Tigin'in babası İlteriş Kutluğ Kağan'a ait olduğu tahmin edilen yazıt, Moğolistan Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü 'nce Kırgızistan'da…
Çin'in en büyük arkeolojik keşfi Terracotta Ordusu'nun bulunmasında önemli rol oynayan Çinli arkeolog Shi Xingbang, 99 yaşında öldü.
Pakistan’da şiddetli muson yağmurlarından etkilenen kültürel ve arkeolojik açıdan büyük öneme sahip İndus Vadisi Uygarlığı mirası 4 bin 500 yıllık antik kent Mohenjo Daro’da restorasyon çalışmaları devam ediyor.
Kırgızistan’ın kuzey doğusunda, deniz seviyesinden 1606 m yükseklikte Kazakistan sınırında Küngöy Ala dağları ve Teskey Ala dağlarının ortasında yer alan tektonik alanda yer alan Isık Göl (Issık Göl / Issık-Kul) havzasında traktöktörle tarla kazan…
Rusya Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü arkeologları, Abhazya Cumhuriyeti'nin Karadeniz kıyısında yer alan sahil kenti Oçamçira'daki arkeoloji kazılarr sırasında Kolhis kültürüne ait M. Ö. 6-4. yüzyıllarına ait kutsal alanını ortaya çıkardı.…
Çin’in Zhengzhou şehrinde kazılan bir soylu mezarından en az 3.000 yıldan daha eski olduğu düşünülen altın bir cenaze maskesi çıkarıldı. Shang Hanedanlığı’nın eski bir soylusunun mezarında bulundu.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğol Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü iş birliğinde Moğolistan’ın Ötüken bölgesinde yürütülen arkeoloji kazılarında Göktürk Devleti’nin hükümdarları Bilge Kağan ve Kül Tigin’in babası İlteriş Kağan’ın külliyesi…
Türk Dünyasını heyecanlandıran arkeolojik keşif haberi Moğolistan'dan geldi.
Uluslararası Türk Akademisi ile Moğolistan Arkeoloji Enstitüsü'nün Ötüken bölgesinde yürüttüğü bilimsel keşif araştırmalarda, Kültekin ve Bilge Kağanın babası II. Göktürk…
Türk ve Kırgız arkeologların ortak kazı çalışması gerçekleştirdiği Kırgızistan'ın kuzeyindeki Narın bölgesinde, arkeolojik önem arz eden 44 önemli parça bulurken aralarındaki altın ziynet eşyaları tasarım şıklıkları ile göz…
Kırgızistan'da bir asırlık ahşap su borusu hattı keşfedildi. 1929 yılında döşendiği ve 30 yıldan fazla şehrin iç kesimlerine temiz içme suyu taşıdığı belirlenen ahşap boruların 30 santimetre çapında olduğu görüldü.
Stirling Ünivetsitesi Tarih Bölümünden Doç. Dr. Philip Slavin, theconversation sitesinde yayınladığı makalede, Kara Veba'nın nerede başladığının yüzyıllık gizeminin nasıl çözüldüğünü anlattı ve çözümde arkeoloji ile genetik biliminin rolüne dikkat…
Yuzhniy Oleniy Ostrov mezar alanından çıkarılan kemiklerin analizlere göre; 8200 yıllık mezada insan kemiklerinden yapılmış ölü hediyesi çıktı.