Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü: Sarsıntı biter bitmez müzeye koştum

Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü: Sarsıntı biter bitmez müzeye koştum

Tarihi ve turistik öneme sahip dünyaca meşhur arkeolojik eserleri bünyesinde barındıran Zeugma Mozaik Müzesi'nde deprem sonrası restorasyonda kullanılan alçıların bir kısmı yere dökülürken sütunlar sarsıntıda zarar görmemiş. Müzede bazı sütunlarda ufak alçı çatlakları dışında hasar olmadığı belirtildi.

Hürriyet Gazetesi muhabirleri Ali Rıza Akbulut ve Muhammed Kafadar, Gaziantep’in sembolü haline gelmiş ünlü ‘Çingene Kızı’nın buluduğu Zeugma Mozaik Müzesi’ne girerek, galerileri gezdiler, Müze Müdürü Özgür Çomak ile konuştular ve izlenimlerini gazete haberine şu şekilde yansıttılar: 

Müzenin gözde eserleri kusursuz durumda

"İki büyük depremin ardından tarihi ve kültürel varlıkların durumu da merak konusu oldu. Deprem bölgesindeki en önemli müzelerden Zeugma’nın durumunu yerinde gözlemledik. Roma döneminden kalma tarihi sütunlar ayakta. Restorasyon sırasında kullanılan daha yeni alçılar çatlayıp yere dökülmüş ancak eserlerin bütünlüğünü tehdit eden bir durum yok. Mozaiklerde de düşen tek parça görmüyoruz. Müzenin gözde eserleri 1.60 cm’lik Mars heykeli ve Çingene Kızı ise kusursuz durumda.

Zeugma Mozaik Müzesi Müdürü Özgür Çomak: Kapıları ziyaretçilere açmaya hazırız

Galerileri gezerken sorularımızı yanıtlayan Müze Müdürü Özgür Çomak, “Sarsıntı biter bitmez ailemle hemen buraya yola çıktım. Arabada, sütunların devrileceğini, mozaiklerin dağılacağını düşündüm” diyerek durumu gözleriyle görene kadar çok endişelendiğini anlattı. Kamera kayıtlarında tarihi sütunların şiddetli şekilde sallandığını gördüğünü, ancak ayakta kaldıklarını söyleyen Çomak, “Bakanlık yarın ‘kapıları açın’ dese buna hazırız” diyor ve ekliyor: “Çingene Kızı, ziyaretçilerini hüzünlü gözlerle karşılamaya hazır.” “Hüzünlü gözler” ifadesini tekrarlayarak vurguluyor.

Gezerken eserler dışında binanın kendisinde de hasar görmüyoruz. Öte yandan Kahramanmaraş ve Elbistan’daki müzeler için durum farklı, oralardaki eserler Gaziantep’e gönderilmiş. Dışarıdan gelen eserlerin sayısı ve ne durumda olduklarını sorduğumuzda, “mühürlü paketler içinde oldukları, bilmedikleri” yanıtını alıyoruz.

Müzenin idari binasuı şu anda depremzedeleri ağırlıyor

Depremin ardından müze, bir toplanma merkezine dönüşmüş. İdarecilerden arkeologlara, güvenlik görevlisinden temizlikçiye personelin aileleri müzenin bitişiğindeki idari binada kalıyor. Ofisler ve mescit gibi alanlar yatakhaneye dönüştürülmüş. Depremden beri 250 kadar personel ve yakınını ağırlayan binada hâlâ kalanlar var. 


Benzer Haberler & Reklamlar