Yiğidolar Sivas Arkeoloji Müzesi'nin kıymetini bilmiyorlar

Yiğidolar Sivas Arkeoloji Müzesi'nin kıymetini bilmiyorlar

5.965 metrekare alan üzerine kurulu yapısı ile Orta Anadolu'nun en büyük arkeoloji müzesi konumundaki Sivas Arkeoloji Müzesi, hak ettiği ilgiyi görmüyor. Müzeye giriş için ücret dahi gerekmediği halde vatandaşların ilgisiz kalması yetkilileri üzüyor.

Orta Anadolu´nun en büyük arkeoloji müzesi konumundaki Sivas Arkeoloji Müzesi´ne vatandaşlar tarafından çok fazla ilgi gösterilmediğini ifade eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü ilgisizlikten şikayetçi.

Kadir Pürlü: Tanıtımın Dozajını Artırmalıyız

Sivas Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü, Orta Anadolu´nun en büyük müzesi Sivas Arkeoloji Müzesi´ne vatandaşlar tarafından yeterince ilgi gösterilmediğini söyledi. Yüceyurt Mahallesi Rahmi Günay Caddesi üzerinde bulunan müzenin ücretsiz olarak ziyaret edilebileceğinin altını çizen Pürlü, tanıtım çalışmalarının artırılması noktasında çalışma yapmaları gerektiğini ifade etti.

İl Müdürü Pürlü, “Arkeoloji Müzesi´ni biz elimizden geldiği kadar tanıtıyoruz. Biraz yürüyüş mesafesinin ötesinde olduğu için Sivas halkı her nedense oraya yoğun olarak gitmiyor. Bir ara paralıydı, şimdi ücretsiz. Biz Müzeler Günü´nde vatandaşlarımızı davet ediyoruz. ‘Orta Anadolu´nun en güzel müzesi´ diyoruz. Elimizden gelen halkı materyaller ve afişler yoluyla müzeye davet etmek. Bunu ara ara yapıyoruz. Biraz daha tanıtımın dozajını artırmalıyız” dedi.

MÜZE 4 BÖLÜMDEN OLUŞUYOR

Sivas Arkeoloji Müze Müdürlüğü, ülke genelinde bulunan müzeler içerisinde önemli bir yerde bulunuyor. 5 bin 965 metrekare alan üzerine kurulu yapısı ile Orta Anadolu´nun en büyük arkeoloji müzesi konumunda bulunan Sivas Arkeoloji Müzesi küçük buluntular bölümü, taş eserler bölümü, sikke ve cam eserler bölümü ve bahçe olmak üzere toplam 4 bölümden oluşuyor. Küçük buluntular bölümünde Sivas Haliminhanı-Haymanlı kazısında bulunan M.Ö. 9 milyon yıl öncesine ait fosil kalıntıları, Kalkolitik çağdan itibaren Osmanlı dönemi sonuna kadar bir dönemi kapsayan kap-kacak, madeni aletler, vazolar, pişmiş toprak heykelcikler, cam eserler, mezar eşyaları, Kuşaklı ve Kayalıpınar kazı buluntuları ile benzeri eserlerin teşhiri yapılmaktadır.

Taş eserler bölümü ölü kültüyle ilgili olup, Hitit dönemine ait mezar steli örnekleri, tanrıça kabartması (Ortostat), aslan heykelleri ile Roma dönemine ait lahitler, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri yer almaktadır. Sikke ve cam eserler bölümünde ise Roma dönemi koku kapları, gözyaşı şişeleri, farklı dönemlere ait altın, gümüş ve bronz sikkeler teşhir ediliyor. Son bölüm olan bahçe bölümünde de mimari parçalar ve ölü kültüyle ilgili eserler bulunmakta olup, Roma dönemine ait lahit, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait mezar sandukaları ve mezar kitabeleri bulunmaktadır. (İrade)

Büyük Sivas Haber


Benzer Haberler & Reklamlar