Yahudi İsyanları

Yahudi İsyanları nelerdir?

Yahudi İsyanları: Roma İmparatorluğu topraklarında yaşayan Yahudiler merkezi yönetime karşı iki kez ciddi isyan başlatmışlardır:

I. Yahudi İsyanı: MS 66-73. İsyan, İmparator Nero döneminde Caesarea Maritima kentinde yaşayan Yunan ve Yahudiler arasındaki gerilim sonucu başlamıştır. 

Josephus’a göre Yunanlıların Yahudilerin sinagogu önünde adak kesmeleri kıvılcımı çakan olay oldu. 

Karışıklıkları yatıştırmak isteyen imparatorluk ordusu üzerlerine gelince Yahudiler MS 66’da Beth Horon Çarpışmasında Romalıları yendiler,

İmparator Nero isyanı bastırmakla Vespasianus’u görevlendirdi.

Nero'nun MS 68'de ölmesinden sonra Vespasianus imparator olarak tahta çıktı, isyanı bastırmak görevini oğlu Titus’a bıraktı.

Titus MS 70’de Kudüs’ü ele geçirdi.

Kent baştan başa yağmalandı, İkinci Tapınak (Bkz, Kudüs Tapınağı) önce soyuldu sonra yıkıldı. Pek çok Yahudi öldürüldü, sağ kalanlar köle yapıldı.

I. Yahudi İsyanı Masada kentinin uzun bir kuşatmadan sonra MS 73’te alınması ile bastırılmıştır. Bu kuşatma sırasında teslim olmak istemeyen Yahudiler toplucu intihar etmişlerdir. İsyan süresince çok sayıda Yahudi öldürülmüş. bölgedeki Yahudi nüfusunun büyük kısmı da değişik bölgelere sürgüne gönderilmiştir.

II. Yahudi isyanı: (Bar Kokhba isyanı) MS 133-135.  Roma imparatoru Hadrianusun Kudüs'ü Aelia Capitolina adıyla bir Roma kenti olarak yeniden inşa etme projesine karşı Yahudilerin tepkisi olarak ortaya çıkmıştır.

Bar Koba önderliğinde ayaklanan Yahudiler kenti iki yıl süreyle ellerinde tuttuktan sonra Roma ordusuna yenildiler ve şiddetli şekilde cezalandırıldılar.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar