Vyborg Kalesi'ndeki gizli odada 9 taş oyunu bulundu

Vyborg Kalesi'ndeki gizli odada 9 taş oyunu bulundu

Rusya'da 13. yüzyılda inşa edilen Vyborg Kalesi'ndeki gizli odada çalışan arkeologlar, 9 taş oynamak için kullanılmış bir tuğla parçası keşfettiler.

Rus arkeologlar, Leningrad Oblastı'na bağlı Vıborg kentindeki  Finlandiya sınırına yakın 13. yüzyıl eseri Vyborg kalesinin yeni keşfedilen gizli odasında Ortaçağ dönemine tarihlenen üzerine 9 taş oyunu çizilmiş tuğla ortaya çıkardılar.

Arkeolojik araştırmaların sürdüğü 3D modeli çıkartılan gizli odanın kesin işlevinin ne olduğu tam olarak bilinmiyor. Odada yapılan araştırmalar sırasında keşfedilen en ilginç bulgu ise tuğla üzerine çizilmiş 9 taş oyun tablosu oldu.

Tarihte bilinen en eski örneği yaklaşık 2 bin yıllık olan 9 taş (Nine Men Morris) oyunu dama benzeri bir oyun ve birbirinin hamlelerini önlemeye çalışan iki rakip taraından oynanıyor.

Moskova Times Vyborg müzesi yetkilisi Vladimir Tsoi, 9 Taş oyunu çizimi bulunan ateşli kil tuğlanın fotoğrafını sosyal geçtimiz çarşamba günğ sosyal medyadan yayınladı ve "Bu, şu ana dek kalede bulunan belki de en çok ilgi çeken keşif" notunu düştü.

Arkeologlar Vyborg Kalesi'nde geçtiğimiz aylarda içinde 19. yüzyılın başlarından kalma düzinelerce sikkeler bulunan bir kese bulmuştu.

arkeolojikhaber.com


Benzer Haberler & Reklamlar