Vesta

Vesta nedir?

1. Vesta: Kutsal ocak. 

Roma inanç sisteminde, Yunan tannçası Hestia ile özdeşleştirilen ocak tannçası.

Ateşin kolay yakılmadıgı en eski çağlarda evlerde ya da tapı­naklarda sürekli yanan bir ateş bulundurmak gerekliydi.

Bu nedenle Vesta çok eski çağlardan başlayarak gerek aile, gerekse devlet düzeyinde çok seç­kin bir yer edindi.

Vesta kültünün Roma'ya Numa Pompilius ya da Romulus tarafından getirildiği sanılır.

Her ailede ona ibadet edilir, bazı evlerin kut­sal köşesinde heykeli yer alırdı (buna karşın tapınaklarında Vesta'nın hiç hey­keli bulunmazdı).

Tümüyle giyinik olarak betimlenir, yanında bazen en sev­diği hayvan olan eşek bulunurdu.

Ocak ateşinin tanrısı olarak fırıncılann ko­ruyucu tannçası sayılırdı.

Adına kutlanan festival, Vestalia, 9 haziranda yapılırdı.

Lakaplarından birinin mater (ana) olmasına rağmen bakire bir kız oldu­ğu düşünülürdü. Bu açıdan kız kardeşleri Iuno ve Ceres'ten de farklıydı. Bakire genç kızlar Vesta rahibeleri olmak isterlerse, Vestal adını alırlar ve en
az 30 yd hizmet etmek zorunda kalırlardı.

Ancak sadece soylu ailelerin kızları Vesta rahibesi olabilirdi.

Vesta tapımı M.S. 394'te yasaklanmıştır.

2. Vesta: Evlerde ocağı koruyan Çok eski bir Roma tannçası. Sonradan Yunan pantheon'unun Hestia'sıyla bir tutulmuş, ama Roma'da her zaman ayrı bir saygı görmüştür. Vesta'nın tapımına bakan Vestales rahibeleri Roma'nın en iyi aile kızları arasından seçilir, ömür boyu kız kalmaya ant içer ve devletin basrahibi Pontifex Maximus yönetiminde devlet ocağının ateşini yanar tutmakla görevliydiler. Roma'nın kurucuları Romulus'la Remus'un bir Vesta rahibesinden doğma oldukları, Vesta tapımının Romulus tarafından Roma'ya sokulduğu ileri sürülürse de, Vesta tapınağının en eski zamanlarda Palatinus'un, yani ilk Roma surlarının dışında bulunması, tipik Latium evleri gibi yuvarlak bir ilişkisi olmadığını gösterir. Vesta'ya özgü hayvan olarak eşek gösterilir ve Vesta bayramı olan Vestalia (haziran ortasında) şenliklerinde eşekler başlarında çiçek çelenkleriyle bayram alayında gezdirilirdi. Bu özellik sonradan uydurulmuş tutarsız bir efsaneyle açıklanmak istenmiş, tanrı Priapos'la Vesta arasında bir ilişki kurulmuştur. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar