Veba: Kara Veba

Veba nedir? Veba hastalığı nedir? Veba hastalığının türleri, Kara Veba nedir, Kara ölüm nedir? Veba neden bulaşır? İşte tarihin en ölümcül hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler.

Veba, tarihin çok eski çağlarından beri varlığı bilinen ölümcül bulaşıcı hastalıktır. Yersinia pestis bakterisi tarafından oluşturulan enfeksiyon hastalıklarının genel adıdır.

Veba hasları mikrop kaptıktan sonra 2-8 gün içerisinde aniden başlayan baş ve sırt ağrıları, ateş, titreme, kusma, nefes darlığı, halsizlik, deri lekeleri, burun kanaması, kan tükürme, kasık ağrıları ve devamlı dalgınlık belirtileri sergilerler.  Dil kurur ve rengi kahverengileşir. İlk iş hastayı tecrit etmek ve karantina başlatmak olmalıdır. Çevresindeki sağlıklı kişiler aşınlanmalıdır.

Vebanın farelerden bulaştığı tahmin edilmektedir ancak bakteriyi yayan bir tür piredir, bu pireyi taşıyan fareler hastalığın yayıcısıdır.

Tarihte veba salgınlarından önce şehirlerde büyük miktarda fare ölümlerinin meydana gelmiştir.

Hastalık son derece ölümcül olmasından dolayı Kara sıfatıyla birlikte Kara Veba olarak anılır ve Kara Ölüm olarak da nitelendirilir..

Orta Çağ'da 1347-1353 arasında, Avrupa nüfusunun üçte birinin ölümüne, 1347-1348 yılları arasında Venedik nüfusu 130 binden 70. bine düşmesine  neden olmuştur. Modern çağlarda antibiyotikle tedavi edilmeye başlanarak bu hastalığın salgınlaşması engellenmiştir. Ancak  özellikle Asya ve Afrika kıtalarının bazı bölgelerinde hâlen görülebilmektedir.

Veba'nın 4 ayrı türü vardır.

* Bubonik Veba: Hıyarcıklı veba

* Septisemik Veba

* Pnömonik Veba

* Gastro-intestinal Veba

Hıyarcıklı Veba olarak da bilinen Bubonik Veba hastalığın en bulaşıcı ve öldürücü türüdür.


Benzer Haberler & Reklamlar