UNESCO Palmira'nın alınmasını olumlu karşıladı

UNESCO Palmira'nın alınmasını olumlu karşıladı

UNESCo genel direktörü Irina Bokova, “Son bir yıldır yağmalanan ve kültürel temizliğe uğrayan Palmira’daki yıkımın Orta Doğu’nun kültürel mirasının korunması açısından önemli kayıp olduğunu” belirtti.

Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Kuruluşu (UNESCO) Genel Direktörü Irina Bokova, Suriye’nin Humus kentindeki tarihi Tedmur (Palmira) ilçesinin terör örgütü DAEŞ’ten kurtarılmasını memnuniyetle karşıladı. Bokova, Tedmur’da terör örgütü DAEŞ’in dünya kültür mirasına da büyük zarar verdiğini belirtti.

Bokova yaptığı yazılı açıklamada, “UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde olan, medeniyetlerin beşiği, hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolü ve Suriye halkının hafızası olan bu tarihi arkeolojik sitenin kurtarılmasını selamlıyorum.” ifadesini kullandı.

Tedmur’un Esed güçlerinin eline geçmesi konusuna ise yazılı açıklamasında değinmeyen Bokova, “Son bir yıldır yağmalanan ve kültürel temizliğe uğrayan Palmira’daki yıkımın Orta Doğu’nun kültürel mirasının korunması açısından önemli kayıp olduğunu” kaydetti.

Bokova, “kültürlerin buluşma kavşağı” olarak nitelediği Tedmur’da terör örgütü DAEŞ’in dünya kültür mirasına da büyük zarar verdiğini belirtti. Bokova, DAEŞ’in Tedmur’u tahrip ederek “savaş suçu işlediğini” ifade etti.
DAEŞ militanları, Tedmur’daki tarihi “Zafer Takı” ile, kentteki çok sayıdaki heykeli ve Baalşamin Tapınağı’nı yıkmıştı. DAEŞ ayrıca, antik kentteki üç kule mezarı havaya uçurmuştu. 2011’de başlayan iç savaş öncesi Palmira’yı her yıl 150 binden fazla turist ziyaret ediyordu.

Rejim güçleri, birkaç gün önce bölgede ilerleyerek stratejik bölgelerin kontrolünü sağlamıştı. Terör örgütü DAEŞ, Tedmur’u Mayıs 2015’te ele geçirmişti.


Benzer Haberler & Reklamlar