UNESCO listesindeki Kırkpınar sadece spor etkinliği değildir

UNESCO listesindeki Kırkpınar sadece spor etkinliği değildir

Kırkpınar yağlı güreş olarak bir spor ancak barındırdığı kültürel anlamları bakımından çok farklı bir kültürel birikim.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, Kırkpınar'ın yağlı güreş olarak bir spor ancak barındırdığı kültürel anlamları bakımından çok farklı bir kültürel birikim olduğunu söyledi.

Hacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNESCO somut olmayan kültür mirası llistesinde yer alan Kırkpınar'ın bunu fazlasıyla hak ettiğini belirtti.

İçinde centilmenlikten yardımlaşmaya, ikazdan saygıya kadar pek çok soyut kavramı da barındıran Kırkpınar'ın önemli bir değer olduğunun altını çizen Hacıoğlu, şöyle konuştu:

"Kırkpınar sadece bir spor değildir. Kırkpınar bir kültürel etkinliktir, yardımlaşmayı, kültürlerarası buluşmayı ifade eden bir spor ve kültür organizasyonudur. Yardımlaşma, dayanışma, iletişim, kaynaşma Kırkpınar'da kendini bulmuştur. Kırkpınar saygıyı ifade eder, cesareti ifade eder. Dünyada hiçbir sporda eli toprağa götürmek yoktur. Toprağa götüren pehlivan rakibine 'ben senin ayağının altındaki toz olamam' der. Aynı zamanda peşrev sırasında paçalarını tutar, 'senin en zayıf yerin paçalarındır, paçalarını bağladın mı" mesajını verir, yani böyle bir centilmenlik var mıdır? Böyle kardeşçe bir durum var mıdır? Bu manada Kırkpınar bizim için çok önemlidir."

Hacıoğlu, Kırkpınar'ın saha içi ve saha dışı kültürel ritüelleri dışında edebiyata da yansımış pek çok özelliği olduğunu dile getirdi.

Pek çok deyimin Kırkpınar'dan yansıma olduğunu vurgulayan Hacıoğlu, "Bugün günlük hayatımızda konuştuğumuz, birçok kelime var, özdeyiş var, hepsi Kırkpınar'la alakalıdır. Pes etmek meydanı dar etmek, kispeti asmak, kafa kola almak gibi deyimler Kırkpınar kültüründen edebiyatımıza geçmiştir. Bu yönleriyle Kırkpınar somut olmayan kültür mirasıdır." ifadelerini kullandı.

Salih Baran- AA


Benzer Haberler & Reklamlar