Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumunun ikincisi 3 Ekimde başlayacak

Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumunun ikincisi 3 Ekimde başlayacak

Osmanlı döneminde Avrupa'yı kendisine hayran bırakan efsane renk Edirne Kırmızısını (Rouge d'Adrinople) konu alan ikinci sempozyumun teması doğal bitkisel boyalar olarak genişletildi.

Edirne kırmızısının (Rouge d'Adrinople) kent kimliğine kazandırılmasını hedefleyen  çalışmalar kapsamda rengin elde edildiği "rubia tinctorum" kök boya bitkisinin deneme ekimleri yapıldı. Rengin kumaş boyacılığı sektörüne kazandırılması hedefleniyor.

Trakya Üniversitesi (TÜ) tarafından bitki ve renge coğrafi işaret alınması için başlatılan çalışmalar sürüyor.

TÜ Havsa Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tan, AA muhabirine, Edirne kırmızısının yeniden kent kimliğine kazandırılması için üniversitenin önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Çok sayıda araştırmacı ve akademisyenin bu konuya yoğunlaştığını belirten Tan, "Bu çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Tekstil, boya, eczacılık ve ziraat alanındaki projelerimiz tamamlanmaya başladı. Bunların sonuçlarını kamuoyu ve bilim dünyasıyla paylaşıyoruz." dedi.

Tan, Edirne kırmızısını daha çok tanıtmak için çaba sarf ettiklerini dile getirdi.

Teması "doğal bitkisel boyalar" olarak belirlenen geniş kapsamlı sempozyuma hazırlandıklarını anlatan Tan, şunları kaydetti:

"Bildiğiniz gibi Edirne kırmızısı, Osmanlı döneminde bütün Avrupa'yı kendisine hayran bırakmış bir renk tonu. Daha sonraki süreçte kimyasal boyaların çıkmasıyla doğal boyalar önemini kaybetmiş. Edirne kırmızısı ve doğal boyalar günümüzde yeniden gündeme geldi.

Üniversite olarak biz de bu değerimizi yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Kamuoyuna tanıtmaya çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında 2-5 Ekim tarihlerinde 2. Uluslararası Edirne Kırmızısı Sempozyumu'nu gerçekleştireceğiz."

Tan, yurçi ve dışından çok sayıda araştırmacının katılacağı sempozyumda kök boya hasadı, bilimsel oturumlar ve sergilerin gerçekleştirileceğini dile getirdi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar