Türkiye ve Bulgaristan'dan tarihi eser yağmalayan 22 kişi tutuklandı

Türkiye ve Bulgaristan'dan tarihi eser yağmalayan 22 kişi tutuklandı

Geçtiğimiz haftalarda Türk Bulgar işbirliği ile gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda yakalanan zanlı ve tarihi eserlerle ilgili soruşturmada 22 kişi tutuklandı. Operasyona Fransız Emniyeti'nin de dahil olduğu belirlendi.

Türkiye Cumhuriyeti Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 17 Mayıs 2017 tarihinde yaptığı açıklama ve yayınladığı görüntülerle; Türk ve Bulgar polisinin Türkiye ve Bulgaristan'da gerçekleşirdiği eş zamanlı operasyonlarla tarihi eser niteliğinde yaklaşık 2 bin obje yajalandığını Türkiye'de 6, Bulgaristan'da 10 olmak üzere 16 kişinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Bulgar Makamlarının 26 Mayıs 2017 tarihli açıklamasına göre Fransa'nın da dahil edildiği bu operasyon kapsamında 22 kişi tutuklandı.George Soros Vakıf ağlarına bağlı hizmet veren Açık Toplum Enstitüsü (Open Society Foundations), İsviçre Romanya İşbirliği Programı (Programul de cooperare ElvetIano-Roman) ve Birleşmiş Devletler Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın (The United States Agency for International Development - USAID) organize ettiği Organize Suç ve Rüşvetçilik Raporlama Projesi (Occp.org - Organized Crime and Corruption Reporting Project) sitesinin, Bulgarca yayın yapan bgnes.com ve Fransızca yayın yapan focus-news.net sitelerinin haberlerine dayandırarak verdiği bilgilere göre; operasyonlara Fransız Emniyet Güçleri de dahil oldu.

Bulgaristan İçişleri Bakanlığının Organize suçlarla Mücaele Birimi; Türkiye ve Bulgaristan’daki arkeoloji alanlarda yapılan resmi ve gayrı resmi kazılarla bulunan kültürel ve tarihi değere sahip eserleri yasadışı yollarla yurtdışına çıkaran organize suç şebekelerine mensup olduğu belirtilen 22 kişinin tutuklandığını duyurdu.

Bulgaristan İçiçleri Bakanlığı Organize Suçlar Birimi Müdür Yardımcısın Sotyan Temelakiev, konuyla ilgili açıklamasında; "Yaklaşık bir buçuk yıldır bu davayı araştırıyorum. Tarihi eserler, Türkiye ve Bulgaristan’dan kaçırılarak, Sırbistan kanalıyla Fransa, İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Batı Avrupa ülkelerine geçriliyordu.  Soruşturma 2 sene önce Bulgar ve Fransız  emniyet güçleri arasında başlatıldı. Daha sonrasında Türk makamları da soruşturmaya dahil oldu" dedi.

Operasyonlarda 5600 civarında arkeojik değeri bulunan tarihi eser ve antik parça yakalandı. Bunlar arasında; madalyonlar, çanak çömlekler, seramikler, metal kaplar, yüzük ve küpe gibi takı eşyaları, altın ve gümüş arkeolojik önem taşıyan eserler yer alıyor. aynı zamanda 40 bilgisayar, 20 metal dedektörü ve muhtelif dijital cihazlar da zanlılarla birlikte yakalandı.

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar