Türkiye UNESCO yolunda iddialı

Türkiye UNESCO yolunda iddialı

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman: Yeni dönemde UNESCO listesine daha fazla ören yerimizi almak, müzelerimizi dünyada farkındalık yaratacak şekilde gündeme getirmek istiyoruz

GAZİANTEP: Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, yeni dönemde Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) dünya mirası listesine daha fazla ören yeri almak, müzeleri dünyada farkındalık yaratacak şekilde gündeme getirmek istediklerini bildirdi.

Yayman, Türkiye'nin çok büyük bir kültürel mozaiğe sahip olduğunu söyledi. Farklı ırktan ve medeniyetten insanların Türkiye'de bir ve beraber yaşamasının dünyaya gösterilmesi gerektiğini aktaran Yayman, ayrıca Türkiye'nin önemli tarihi yapıları barındırdığını hatırlattı.

Türkiye'nin UNESCO Dünya Kültür Mirası asıl listesinde 15, geçici listede ise 60 kültürel varlığı bulunduğunu aktaran Yayman, daha fazla eserin bu listeye girmeyi hakkettiğini vurguladı.

Yayman, Ağrı'dan Edirne'ye, Sinop'tan Hatay'a kadar birçok ildeki tarihi, kültürel ve turistik yerlerin UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunduğunu, bunlardan bazılarının önümüzdeki dönemde asıl listeye girmesi için çaba gösterdiklerini dile getirdi.

Daha fazla eser UNESCO'ya girmeli

Şanlıurfa'daki Göbeklitepe'nin, Türkiye'nin eski uygarlıklara, medeniyetlere ev sahipliği yaptığının en büyük kanıtı olduğuna işaret eden Yayman, şu değerlendirmede bulundu:

"Bizim Göbeklitepe’yi bütün dünyaya, insanlara anlatmamız lazım. Göbeklitepe'nin onda birine sahip olmayan ülkeler, kendilerini çok önemli bir turizm ülkesi olarak tanıtıyorlar. Halbuki bizde Göbeklitepe, Hazreti İbrahim Türbesi, Balıklıgöl, Harran'daki medrese var. Bu güzellikler, tarihi eserler saymakla tükenmez. İnşallah biz yeni dönemde UNESCO listesine daha fazla ören yerimizi almak, müzelerimizi dünyada farkındalık yaratacak şekilde gündeme getirmek istiyoruz. Türkiye'nin bu mozaik şeklindeki güzelliklerini bütün dünyaya anlatmak lazım."

Yayman, geçen yıl İsviçre'nin Davos kentinde gerçekleştirilen Dünya Ekonomik Forumu'nda Göbeklitepe'nin tanıtıldığını hatırlatarak, çok olumlu tepkiler aldıklarını anlattı. Yayman, Amerika Birleşik Devletleri'nde yayın yapan internet sitesi Business Insider'ın da bu yıl güncellediği "Ölmeden önce görülmesi gereken 30 mekan" arasında Göbeklitepe'yi 2. sırada gösterdiğini anımsattı.

Türkiye'yi herkesin görmesi lazım

Yayman, sadece Şanlıurfa'da değil dört bir yanda bulunan tarihi eserlerin tanıtılmasının önemine dikkati çekti.

Türkiye'de Hristiyan, Yahudi, Ermeni, Müslüman, Arap, Türk ve Kürtlerin beraber huzur içinde yaşadıklarını vurgulayan Yayman, bunun sonucunda ortaya çıkan barış medeniyetinin dünyaya daha etkili biçimde anlatılması gerektiğini söyledi.

Yeni dönem için ciddi hazırlıklar yaptıklarını kaydeden Yayman, "Mesela Antakya'da Saint Pierre var. Biz belki bunu anlatabiliriz. Belki oradaki müzeyi anlatabiliriz. Kurtuluş Caddesi dünyanın en eski caddelerinden biri. Türkiye'de o kadar çok şey anlatabiliriz ki. Kapadokya'dan Sümela Manastırı'na, Uzungöl'den Macahel Kilisesi'ne pek çok şeyi anlatabiliriz. Türkiye'yi herkesin görmesi lazım. Bir insan ölmeden önce ömründe bir kere muhakkak Antep'i, Hatay'ı, Şanlıurfa'yı görmeli. Buralar çok önemli şehirler çünkü köklü medeniyete sahip." sözlerine yer verdi.

AA Mehmet Akif Parlak 


Benzer Haberler & Reklamlar