Trabzon'daki Kızlar Manastırı sanat galerisi ve yaşayan müze olacak

Trabzon'daki Kızlar Manastırı sanat galerisi ve yaşayan müze olacak

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar ilçesinde restorasyon ve rölöve çalışmaları tamamlanan Kızlar Manastırı'nın, mülkiyetinin Trabzon Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiğini belirterek,

Trabzon'un Ortahisar İlçesinin Boztepe Mahallesi'nde kente hakim noktada iki teras üzerine inşa edilen yüksek koruma duvarıyla çevrili manastır kompleksinin 3. Alexios döneminde inşa edildiği tahmin ediliyor.

Birkaç kez onarılarak, son şeklini 19. yüzyılda alan Kızlar Manastırı,  içinde kutsal su bulunan kaya kilisesi ve onun girişinde şapel ve birkaç hücreden oluşuyor. Kaya kilisesinde kitabeler, 3. Alexios'un eşi Theodora ve annesi Eirene'nin portreleri yer alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca kapsamlı restorasyon ve rölöve çalışmaları geçen yıl sonu tamamlanan manastırın mülkiyeti 2019 yılı Aralık ayında Trabzon Büyükşehir Belediyesine devredildi.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Büyükşehir Belediyemizce manastırda misafirhane olarak kullanılan 4 katlı yerleşkenin 3 ve 4. katını sanatçıların ve sanatseverlerin hizmetine sunmak için bir galeri ve sanat merkezi çalışması planlıyoruz. Bu kapsamda da yapım çalışmalarına başladık. Ziyaretçilerimizin sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için de manastırda modern bir kafeterya yapmayı planlıyoruz. Gece ışıklandırması da tamamlanan manastırın, otopark sorununun çözümü için ilgili daire başkanlıklarımız çalışma yapıyor." dedi.

 Zorluoğlu, "Şehrimizin güzide mekanlarından Kızlar Manastırı'mız, yeni yüzüyle müzikten tiyatroya, resimden edebiyata, sanatın her alanında, kültür sanat merkezi olarak turizme katkı sağlayacak. Bu kapsamda yeni turizm sezonu öncesi çalışmalarımızı hızlandırdık." dedi.

AA


Benzer Haberler & Reklamlar