TİKA'dan Türkmenistan Milli Elyazmaları Enstitüsüne ekipman desteği

TİKA'dan Türkmenistan Milli Elyazmaları Enstitüsüne ekipman desteği

TİKA, Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsünün teknik altyapısının güçlendirilmesi ve ekipman desteği çalışmalarını tamamlandı

ANKARA: Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsünün teknik altyapısını güçlendirdi ve ekipman desteği sağladı.

TİKA'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, TİKA, Türkmenistan'da 2016'nın "Mirasa Saygı Gösterme, Vatanı Geliştirme Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla gerçekleştirilmekte olan faaliyetlere katkı sunmak ve ortak kültürel mirasa sahip çıkmak amacıyla çalışma yaptı.

Yaklaşık 10 bin Arap harfli el yazması ve 2 bin nadir matbu eseri bünyesinde barındıran, Türk ve Türkmen kültürüne ait önemli çalışmalara imza atan Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü ile işbirliğine devam eden TİKA, enstitüye, el yazması eserlerin restorasyonu, kataloglanması ve çağdaş şartlarda muhafaza edilmesine yönelik teknik ekipman, çelik raylı arşiv dolap sistemi, özel kağıt ve derinin yer aldığı muhtelif sarf malzemeleri temin etti.

Enstitü ile TİKA arasında 2002'den bu yana devam eden işbirliği kapsamında, el yazması eserlerin restorasyonunda ihtiyaç duyulan özel restorasyon malzemeleri tedarik edildi, restorasyon bölümü uzmanları için Türkiye Yazma Eserler Kurumu işbirliğinde eğitimler düzenlendi. Türkiye Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü uzmanlarınca da Enstitüsü arşivinde bulunan yaklaşık 10 bin nadir yazma eserin "bilgisayar ortamında kataloglanması" konusunda uygulamalı eğitimler verildi.

Eğitimlere 2015'de de devam edilerek, Konya Elyazma Eserleri Bölge Müdürlüğünde elyazması eserlerinin ilmi yönden açıklanması, dijital ortamda kataloglanması, restorasyonu ve temizlenmesi konularında enstitü uzmanlarına eğitim verildi.

Türkmenistan'ın meşhur alimi, fikir adamı ve şairi Mahtumkulu'nun ölümünün 290'ıncı yılında 2014'ün "Mahtumkulu yılı" ilan edilmesi dolasıyla Mahtumkulu şiirlerini kendi el yazısıyla derleyen Türkmen şairi Mollanepes'in elyazması kitabının tıpkıbasımı yapılarak, 14-15 Mayıs 2014'de düzenlenen uluslararası konferansın katılımcılarına dağıtıldı.

Türkmenistan İlimler Akademisi Milli Elyazmaları Enstitüsü ile TİKA arasındaki ortak kültür alanındaki işbirliği çalışmalarının 2016 yılında da devam etmesi bekleniyor.


AA Mehmet Tosun


Benzer Haberler & Reklamlar