Theodor Makridi: Makridi bey

Makridi kimdir? Makridi bey kimdir? Theodor Makridi Kimdir? Theodor Makridi'nin hayatı

Theodor Makridi; Osmanlı arkeolog ve müzecisi. (d. 1872 İstanbul - ö. 1940 İstanbul)

Osmanlı döneminde antik eserlerin yönetiminde görev almış, Müze-i Hümayun'un (İstanbul Arkeoloji Müzesi) küratörlüğünü yapmıştır.  İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin ve Çinili Köşk’ün düzenlenmesinde ve eski yapıtların derlenmesinde önemli katkıları olmuştur.

1872 yılında İstanbul’da doğdu. 1889’da Galatasaray Lisesi’ni bitirdikten sonra İstanbul Reji İdaresi’nde işe başladı. 1892’de İstanbul Arkeoloji Müzeleri Fransızca kâtipliğine atandı. 1897’de kazı komiseri olarak Avusturya ve İngiliz ekiplerinin çalıştığı Efes’e gönderildi. 1897-1898 ve 1902-1906 arasında Efes'te çalıştı.

1900’den 1902’ye değin de Lübnan’da Almanlar’ca gerçekleştirilen Baalbek arkeoloji kazılarında müzeyi temsil etti. Bu dönemde Sidon’ds (bugün Sayda) Osman Hamdi Bey’in verdiği yetkiyle arkeolojik kazılar yaparak değerli yapıtlar buldu ve İstanbul’a gönderilmesini sağladı.

1905’te Suriye’deki Rakka’da kazılar yaptı ve bugün İstanbul’da Çinili Köşk’te sergilenen İslam çanak çömlekleri ile başka arkeolojik buluntuları ortaya çıkardı. Aynı yıl Alman arkeologu Hugo Winckler’i Boğazköy araştırmalarında gözlemci olarak görevlendirildi ve beş yıl süreyle bu çalışmalara katıldı. 1907’de Alacahöyük’te Sfenksli Kapı’nın ortaya çıkarılmasını sağladı. 1907’de müze muhafızlığına getirildi, 1909’da tasnif memuru ve daha sonra da Yunan, Roma ve Bizans sanatları uzmanı olarak görevlendirildi.

1910’da Selanik yakınlarında bir tümülüs kazısı yaparak Bronz Çağı’na ait bir mezar odası ile zengin buluntuları ortaya çıkardı.

İstanbul’da Bizans dönemine ait önemli yapılarda kazılar yürüttü. 1925’te Maarif Bakanlığı adına yapılan ilk kazı olan Ankara tren istasyonu arkasındaki tümülüs kazılarını yönetti. 1930’da müzedeki görevinden emekli oldu. Ayrıca T.C. hükümetinin izniyle Atina’da Benaki Müzesi’ nin düzenlemesini de Makridi Bey gerçekleştirdi.

1940 yılında İstanbul'da vefat etti.

Eserleri: “Le temple d’Echmoun â Sidon”, Revue Biblique, 1902, (“Sayda’da Eşmun Tapmağı”); “La porte des Sphynx â Euyük”, Mitteilungerı der Vorderasiatischen-Aegyptischen Gesellschaft, XIII, 1908, (“Alacahöyük’te Sfenksli Kapı”);“AnkaraHöyüklerindeki Hafriyata Dair Rapor”, Maarif Vekaleti Mecmuası, (7), 1926; “Les recentes fouilles de Constantinople”, Archaeo-loziscbes Institut des Deutscben Reiches Bericbt über die Jahrhundertfeier, 1930, (“Konstantinopolis’deki Son Kazılar”);


Benzer Haberler & Reklamlar