Theangela Antik Kenti’nde kaçak kazı yapanlar yakalandı

Theangela Antik Kenti’nde kaçak kazı yapanlar yakalandı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan Theangela Antik Kenti'nde kaçak kazı yapan iki kişi jandarma tarafından suçüstü yakalandı.

ŞÜPHELİLER ADLİ MAKAMLARA SEVK EDİLDİ

Jandarma Komutanlığı’na iletilen kaçak kazı ihbarı üzerine harekete geçen ekipler 1. Derecede Arkeolojik Sit alanında yer alan Theangela Antik Kenti'nde kaçak kazı yapan iki şüpheliyi yakaladı. Şüpheliler tarafından kazıldığı ileri sürülen 3×2 metre ebadında ve 2 metre derinliğinde çukur, kazıda kullanılan jeneratör ve hilti ile muhtelif kazı malzemelerine el konuldu. İki şüpheli adli makamlara sevk edildi.

THEANGELA ANTİK KENTİ

Theangela, Bodrum-Mumcular-Milas-İzmir eski yolu üzerindeki Pinarlıbelen köyünün Etrim mahallesinin güneydoğusundaki 538 m. yüksekliğinde ve doğu-batı yönünde uzanan Kale Dağının doğu ucunda, Bodrum yarımadasının en eski yerleşik halkı olan Lelegler tarafından kurulmuştur. Kentin nekropolü daha aşağılardadır. Bu kısma, Pinarlıbelen köyünün mahallerinden bir diğeri olan Karanlık (adı neden Karanlık) mahallesinden ulaşmak daha kolaydır. Nekropol alanındaki bilinen mezarların hepsi açılmıştır.Theangela’nın kurulduğu bu dağın adına muhtemelen üzerindeki sur kalıntıları dolayısıyla Kale Dağı denilmiştir.

Theangela'nın kuruluşu ile ilgili yeterli bilgi bulunmamakla ve eski çağ tarihçilerinden bu konuda fazla bir şey öğrenilememekle birlikte kentin M.Ö. IV. yüzyılın ilk yarısında Kral Mousolos zamanında kurulduğu sanılmaktadır. Ve yeri Kale Dağının Doğu ucundadır.

sözcü


Benzer Haberler & Reklamlar