Teos antik liman kentinde ilk hedef Dionysos tapınağı

Teos antik liman kentinde ilk hedef Dionysos tapınağı

Teos Antik Kenti’nde arkeoloji kazılarıo ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülüyor.

Türkiye İş Bankası'nın desteğiyle yapılacak arkeolojik kazılarla, Teos antik liman kentinin en önemli yapılarından biri olan ve Hellenistik dönem kent surunun içerisinde bulunan Dionysos Tapınağı'nın tamamen gün yüzüne çıkarılarak, gelecek kuşaklara aktarılması hedefleniyor.

Tarihi, M.Ö. 10. yüzyıla kadar uzanan İzmir Sığacık'taki antik liman kenti Teos, Ionia Bölgesi'nin 12 kentinden biri ve tarihi Millattan Önce 1.000 yıllarına kadar uzanıyor.  65 hektarlık alan üzerine kurulu Teos antik liman kentini iyi korunmuş durumdaki Hellenistik dönem kent suru çevreliyor.

- Dionysos Sanatçılar Birliği'ne ev sahipliği yaptı

Teos'un içerisinde Hellenistik ve Roma Dönemi kalıntıları, Dionysos Tapınağı, Agora, Tiyatro ve Antik Liman yapıları yer alıyor. Milattan önce 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği'ne de ev sahipliği yapan yapan Teos antik kenti, Anakreon, Antimakhos, Epikuros, Nausiphanes, Apellikon şairlerle antik çağın önemli filozof ve sanatçılarını ağırladı.

Türk bilim insanlarının arkeolojik kazı ve araştırmalarının 1960'lı yıllarda başladığı Teos Antik Kenti’nde 2010 yılında başlayan kazı ve restorasyon çalışmaları Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında yürütülüyor. 2015 yılında ören yeri statüsü kazanan Teos Antik Kenti, bölgede Efes ve Bergama'dan sonra en sık ziyaret edilen ören yerlerinden biri haline geldi.

Fatih Türkyılmaz - AA


Benzer Haberler & Reklamlar