Tarihi eser kaçakçıları özel banka kasaları kullanıyormuş

Tarihi eser kaçakçıları özel banka kasaları kullanıyormuş

İnterpol raporu arkeolojik ve tarihi eserleri kaçıran şebekelerin kullandığı yöntemi deşifre etti. Türkiye ve diğer ülkelerden yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerin, batı bankalarındaki özel kasalarda tutulduğu ve uygun alıcı bulunduğunda satıldığı ortaya çıktı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Komisyonu’nun raporu, Türkiye’den kaçırılan tarihi eserlerin İsviçre bankalarında saklandığını gözler önüne serdi.

İnterpol tarafından yapılan bir araştırma, tarihi eser kaçakçılığında özellikle Batı ülkelerinde nasıl bir şebeke oluşturulduğu, kaçırılan eserlerin nasıl pazarlandığını deşifre etti.

TBMM Araştırma Komisyonu’nca yayınlanan raporda araştırmaya yer verildi. Raporda, yurt dışına çıkarılan kültür mirası nadide eserler nedeniyle Batı ülkelerinin büyük bir pazar oluştuğu kaydedildi.

MÜZAYEDELERDE PAZARLANIYOR

Paha biçilemeyen bu tarihi eserlerin, İsviçre’deki çeşitli bankaların kasalarında saklandığı, alıcısını bulduğu takdirde müzayede evlerinde yapılacak açık artırmalarla pazarlandığı belirlendi.

SADECE İSVİÇRE'DE DEĞİL PEK ÇOK ÜLKE BANKALARINDA ESERLER VAR

Raporda, İsviçre’nin sadece Türkiye değil, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Mısır gibi ülkelerden yasa dışı yollarla kaçırılan sanat eserlerinin merkezi haline geldiğine vurgu yapıldı. Yayınlanan raporda tarihi eserlerin sadece İsviçre bankalarında değil, ABD, İngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka ve Almanya gibi çeşitli ülkelerin bankalarında da saklandığı belirtiliyor.

ALICILAR HANGİ ÜLKELERDEN?

Kaçak tarihi eserlerin başta Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere Suudi Arabistan ve Katar gibi Arap ülkeleri ile Hong Kong gibi Uzak Doğu merkezlerinde kimlikleri açıklanmayan dolar milyonerlerine satıldığı belirlendi.

Rapor, geçmişte ülkeleri talan eden Avrupa’nın, bu eserleri hem müzelerinde sergileyerek hem de koleksiyonculara satarak büyük paralar kazandığını ortaya koydu.

Ahmet Fatih Erturan - YeniŞafak


Benzer Haberler & Reklamlar