Tanagra heykelleri

Tanagra heykelleri

Tanagra heykelcikleri, adını yapıldıkları kentten alan, antik çağın seçkin güzel sanatlar örneklerindendir.

Tanagara: Antik Yunan sanatı ürünlerinden; pişmiş topraktan küçük tanrı ve tanrıça heykelciklerine verilen genel addır.  Adını M.Ö 4. yüzyılda varlığını sürdürdüğü belirlenen kentten almıştır.

Tanagara heykellerinin yapıldığı toprak; fırınlanmadan önce ince beyaz bir sıvı ile boyanırdı. Pişirildikten sonra ise üzerlerine farklı renklerde doğal boyalar sürülülürdü. En ünlüleri; Paris'teki Louvre müzesinde sergilenen Mavili Kadın (Lady in Blue) heykelciğidir.

Tanagra heykelciklerinde betimlenen insan figürleri, gündelik yaşamdan ve doğal formunda, yöresel kostümler içindedirler. Şapka, çelenk vs. aksesuarlar da taşırlar.

Tanagra Antik Kenti; (Yunanca: Τανάγρα), Yunanistan'da, antik Boeotia bölgesindedir.

Attika'nın kuzey kesiminde, Asopos Irmağının (potamos) sol kıyısında, Thebai ve Khalkis yakınlarındadır. Kent, Eğriboz (Evvoia) Körfezine kadar uzanan topraklarıyla, Boiotia'nın doğu kesimindeki başlıca merkez haline gelmişti.

Buraya ilk yerleşenler Atina kökenli Gephyrealılar olduğu sanılıyor.

Tanagra daha baştan beri Thebai'ye rakipti. Pers Savaşları'ndan sonra harap olan Thebai'den kil çanak çömlek sanayisini de devralarak, büyük olasılıkla Boiotia Birliği'nin önderliğini ele geçirdi. İÖ 457'deki ilk Peloponnesos Savaşı sırasında Atina'yla müttefikleri, Tanagra'da Sparta'yla müttefiklerine karşı giriştikleri bir çarpışmayı kaybettiler. Bu yenilgi, Tanagra'nın çöküşünü hazırladı; kent ancak Helenistik dönemde toparlanabildi. Roma döneminde de Boiotia'nın kültürel merkezi oldu.

Antik kentten günümüze harabe halindeki surla kapılarından başka fazla bir şey kalmamıştır. Ama Tanagra, özenle yapılmış pişmiş topraktan heykelciklerin (Tanagra heykelcikleri) 1874'te bulunmasıyla kazandığı ünü günümüze değin korumuştur.

 

Tanagra Heykecikleri: Yunanistan’ın Boiotia Bölgesi’nde bir kent. Tanagra kentinde M.Ö. IV. yüzyılın sonları ile M.Ö. III yüzyıl başlarında üretilmiş, pişmiş topraktan (terracotta) yapılmış heykelcikler de daha sonra aynı isim ile anılmışlardır.

Bu heykelcikler, yüzleri peçeli şapkalı, bedenlerini sıkıca saran giysili, ellerinde ayna ya da yelpaze tutan kadın heykelcikleridir. Kalıpla yapılmışlardır. Heykelcikler önce bir beyaz astarla kaplanmış, sonra boyanmıştır Giysiler pembe, kırmızı, mavi, mor, sarı ve kahverengi renktedir. Dudaklar kırmızı, gözler mavidir. Saçlar kızıl ve kestanedir.


Benzer Haberler & Reklamlar