Sirkeli Höyük kazılarının her açması farklı dönemlere kapı açıyor

Sirkeli Höyük kazılarının her açması farklı dönemlere kapı açıyor

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Höyük'te bu seneki arkeoloji kazılarında 4 farklı açmada çalışılırken, şu ana dek 7 ayrı açmada, Erken Tunç Çağı'na kadar uzanan bulgular elde edildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesindeki Sirkeli Höyüğü'nde bu sezon kazılar 4 noktada gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Mirko Novak: Sirkeli Höyüğü'nün tarihi resmini çizmek istiyoruz

Kazı Başkanı, Bern Üniversitesinden Prof.Dr. Mirko Novak, Sirkeli Höyüğü'nde antik kentteki yerleşim yerlerinin yapısını ve dinamiklerini araştırmaya devam ettiklerini söyledi.

Höyükte bugüne kadar yapılan çalışmalarda bulguların Erken Tunç Çağı'na kadar uzandığını aktaran Novak, "Bu yıl sezon kazılarımızda 4 farklı açmada çalışma yürüttük. Bugüne kadar da 7 açmada kazılarımız devam ediyor. Umut ediyorum ki tarihi milattan önce 3000 yılına uzanan kenti daha erken keşfedebiliriz. Bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri olan Sirkeli Höyüğü'nün tarihi resmini çizmek istiyoruz. Çalışmalarımız tamamlandığında ise antik şehrin kapılarını meraklılarına açmayı hedefliyoruz." diye konuştu.ü

Dr. Deniz Yaşin Meier: Demir Çağı'ndan Helenistik döneme geçiş bulgularına ulaştık

Kazı ekibinde yer alan Bern Üniversitesinden Dr. Deniz Yaşin Meier, höyükte kazıların 2006'da başladığını ve kendisinin 2014'te çalışmalara dahil olduğunu dile getirdi.

Bölgede uydu fotoğraflarından faydalanılarak ve jeofizik çalışmalarla kazı çalışmalarını desteklediklerini anlatan Merier, yerleşim alanlarındaki mimari planın ortaya çıktığını söyledi.

Meier, Suriye'deki Kadeş Savaşı'nda 2. Ramses'e karşı kazandığı zaferle ünlenen Hitit Kralı 2. Muvattalli'nin kaya kabartmasının yer aldığı Sirkeli Höyüğü'nün dünya ve Türkiye arkeolojisi için birçok önemli değere sahip olduğunu belirtti.

Bu sezon milattan önce 1550-1200 Geç Tunç ile milattan önce 1200-300 Demir Çağı'na ait açmalarda çalışmaların yürütüldüğünü aktaran Meier, şöyle devam etti: "Her açma farklı dönemleri içinde barındıran bölgelerde yer alıyor. Çalışma yaptığımız ve 'F' alanı olarak bahsettiğimiz bölgede bir sur duvarı bulunuyor. Buradaki sur duvarı Demir Çağı'na tarihlendiriliyor. Yukarıda 'D' alanı dediğimiz başka bir alanda çalıştık. Burası en yüksek noktada. Buradaki çalışmalarda da Demir Çağı'ndan Helenistik döneme geçişi belgeleyen bulgulara ulaştık. Aynı şekilde erken Helenistik dönemi tarihleyebileceğimiz 'C' alanında bir çalışma başlatıldı. Buna ek olarak çok uzun zamandır devam ettiğimiz A alanında da yine daha eskiye giden Orta Tunç'a tarihlendirilen çok güzel çalışmalar ortaya çıktı. Burası hem yakın tarihin hem uzak tarihin bir arada görülebildiği nadir yerleşim yerlerinden birisi, Sirkeli Höyüğü stratejik bir konumda, eski Adana yolu üzerinde, antik dönemlerde de geçişin buradan sağlandığını, ele geçen buluntulardan görebiliyoruz. Burada bunu destekleyen çok zengin buluntular var."

Meier, bu sezon kazı alanında çok sayıda seramik parça bulunduğunu ve bunlarla ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti.

 Ozan Efeoğlu - AA

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar