Sırbistan'da kanatlı fallus şeklinde bronz tintinnabulum bulundu

Sırbistan'da kanatlı fallus şeklinde bronz tintinnabulum bulundu

Sırbistan'ın Braniçevo idari birimine bağlı Pasarofça kentinin Kostolac kasabasında yer alan Antik Roma'nın en önemli askeri kamplardan birinin yer aldığı Viminacium arkeolojik alanında bu sene arkeoloji alanlarında bulunan ikinci "tintinnabulum" ortaya çıkarıldı. Bronz rüzgar çanının kanatlı fallus şeklinde tasarlanmış olması dikkat çekti.

Arkeologlar, Sırbistan'ın Braniçevo idari birimine bağlı Pasarofça kentinin Kostolac kasabasında yer alan Antik Roma'nın en önemli askeri kamplardan birinin yer aldığı Viminacium arkeolojik alanında, kanatlı fallus şeklinde tintinnabulum olarak adlandırılan rüzgar çanı ortaya çıkardılar.

Kötü ruhları korkutmaları amacıyla kullanıldıkları tahmin edilen tintinnabulumların, bugüne dek müze ve koleksiyonlarda yer alan  çoğu iri penisleri ile dikkat çekiyorduç

Live Science sitesinin haberine göre; Viminacium antik kentinin ana caddesindeki bir evin verandasında bulunan  tintinnabulum da iri bir penise sahip ama onu diğerlerimden ayıran özelliği kendisinin de kanatlı bir penis şeklinde olması.

Fotoğraf:  Belgrad Arkeoloji Enstitüsü 

Belgrad Arkeoloji Enstitüsü arkeologu Ilija Danković, “Yangın sonucu çökmüş bir evin verandasında bulunan obje, bugüne dek arkeolojik alanlarda bulunan fallus şeklindeki ikinci tintinnabulum. İlki şu anda Avusturya’da özel bir koleksiyonda. Bulduğumuz tintinnabulum bronzdan yapılmış. Restore edilene kadar üzerindeki toprak tabakasını temizlemedik. Henüz tam olarak tamamen nasıl göründüğünü bilmiyoruz. Ancak iki bacaklı, kanatlı ve kuyruklu bir “fascinum” (sihirli bir fallus tasviri) olduğu belli oluyor. Anlaşıldığı kadarı ile dört çanı ve asılması için kullanılan zinciri var. Tintinnabulum’un keşfi, Roma kenti Viminacium için şaşırtıcı değil ama şekli itibari ile farklı olduğu da tartışılmaz" dedi.

Fallusun Romalılarca müstehcen olmagörülmediğini savunan Ilija Danković, “Falluslar şans getiren ve nazara karşı etkili birer tılsımdı. Onlara şarap kadehlerinden çocukların takılarına kadar hayatın her rastlamak mümkündü.Viminacium halkı Roma inançlarına sahipti. Tintinnabulum burada üretilmiş de olablir, imparatorluğun başka yerlerinden getirilmiş de olabilir. Menşeii neresi olursa olsun onu ancak vaarlıklı birinixn kullanabileceği belli" dedi. 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar