Severus

Severus kimdir?

Severus, Flavius Valerius: MS 307. MS 306-307 yıllarında Roma imparato­ru.

Soylu olmayan bir ailenin mensubuydu. Dostu Galerius’un isteği üzerine MS 305’te caesar ilan edildi, İtalya ve Afrika’nın yönetimini üstlendi.

Cons­tantius I’un MS 306’daki ölümü üzerine augustus oldu.

İmparatorluktan çekil­miş olan Maksimianus’un oğlu Maksentius isyan başlatınca onu bastırma gö­revini üstlendi. Başkent edindiği Mediolanum’dan Roma’ya doğru yola çıktı. Bu sırada Maksentius babası Maksimianus’u yardıma çağırdı. Severus’un ordu­sundaki askerler eski komutanları Maksimianus’un çabaları ile taraf değiştirdi. Severus Ravenna’ya çekilmek ve tahtını Maksentius’a bırakmaya ikna edildi. Bir süre sonra Roma’da Maksentius tarafından idam ettirildi.

Severus Aleksander: MS 208-235. MS 222-235 arasında Roma imparatoru.

Fenike’de Arca Caesarea’da doğmuştur.

Kuzeni Elagabalus imparator olunca onunla birlikte Roma’ya gitti, onun tarafından evlat edinildi ve cae­sar yapıldı.

Elagabalus’un öldürülmesinden sonra imparator oldu. On dört ya­şında imparator olduğu için hükümranlığı boyunca annesi Iulia Mammaea’nın etkisinde kaldı.

MS 223’te suikaste kurban giden hukukçu Domitius Ulpianus da o dönemde yönetimde etkin olan isimler arasındaydı.

MS 231’de doğuda Sasani Devletini kuran Ardeşir I üzerine sefere çıktı. Beklenen başarıyı gösteremedi ancak bölgedeki kontrolünü sürdürdü.

MS 234’te Germanlara karşı başlattığı seferdeki yetersizliği ve para karşılığı barış antlaşması yap­ma girişimi nedeniyle ordunun güvenini kaybetti.

Askerlerin Maksiminus Thraks’ı imparator ilan etmelerinden sonra annesi ile birlikte Almanya’nın gü­neybatısında Mainz yakınlarındaki askeri kampta öldürüldü.

Onun döneminde görülen kötü yönetim ölümünden sonra kargaşaya yol aç­mış, sonraki elli yıl içinde tahta çıkan imparatorların sayısı yirmi civannda ol­muştur. Merkezi otoritenin sarsıldığı bu dönemde tam bir yasa tanımazlık baş göstermişti. Buna karşın onun döneminde hiçbir senatör öldürülmemiş, se­natörlerin imtiyazları arttırılmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar