Samsun'daki tarihi eserler tehlikede uyarısı

Samsun'daki tarihi eserler tehlikede uyarısı

Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık, 9 bin 400 tarihi eser sergilenmeyi bekliyor. Yeni müze inşaatı başlamadı. Tarihi eserler yok olabilir, tehlikedeler, uyarısı yaptı

Samsun Yerel Tarih Grubu Başkanı Emin Kırbıyık yaptığı yazılı açıklamada, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2013 yılında yapılan protokolle kente yeni müze yapılmasının amaçlandığını hatırlattı. Aradan geçen 3 seneye rağmen herhangi bir inşaat çalışmasının başlamadığını belirten Kırbıyık " Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'ni 1 sene önce kapandı. 3 senedir yeni müze inşaatı başlamadı. 9 bin 400 eser yok tehlikesi altında " dedi . 

SAMSUN GÖZARDI EDİLEMEZ 

hedefhalk.com sitesinin haberine göre; Samsun Valiliği binasının yanında yer alan ve ziyarete 1 sene önce kapatılan Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi'nin denize yakın olması ve müze içinde oluşan yüksek nem nedeniyle kapatılma kararı alındığını belirten Kırbıyık " Müze iki katlı durumda. 9 bin 400 eserin bir bölümü sergileniyor. Yer olmadığı için eserler depoda istif şekilde dizilmiş durumda. Nem nedeniyle eserler korozyona uğruyor. Samsun kentimize acilen Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi açılmalıdır. 9 bin 400 tarihi eser sergilenmeyi bekliyor. Müze yeri belli olmakla birlikte inşaata henüz başlanmadı. Samsun ‘u göz ardı etmeye kimsenin hakkı yok " dedi.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI 

Milletvekilerini ve siyasileri göreve çağıran Kırbıyık "Depolarda binlerce eser korozyona uğruyor , tahrip oluyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Samsun‘a yeni bir müze yapılması ile ilgili , Kültür ve Turizm Bakanlığı ile protokol yaptığını biliyoruz. Samsun müzesi hem sikke , hem mermer , hemde ikonalar olarak çok zengin ve çeşitli eser envanterine sahiptir. Bu çeşitlilikte ülkemizde müze sayısı çok az. Milletvekillerimizi bu konunun takipçileri olmalarını istiyoruz. " diye konuştu. 

YENİ MÜZE PROTOKOLÜ YAPILDI 

Samsun İl Kültür Turizm Müdürü Ömer Pamuk, tarihleri eserlerin kontrol altında olduğunu belirtti. Pamuk "Büyükşehir Belediyesi ile Kültür Turizm Bakanlığı yeni müze yapılması için protokol yapmıştı. İlkadım ilçesinde yıkılan eski MİT binalarının olduğu alana yeni müze yapılacak. Görüşmeler sürüyor. Valilik yanında bulunan müze kapalı durumda" dedi.


Benzer Haberler & Reklamlar