Salamis Sit Alanı için uydu fotoğrafı önerisi

Salamis Sit Alanı için uydu fotoğrafı önerisi

Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, sit alanlarında, tüm dünyada kullanılan kazı yapmadan tarama yöntemleri olduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, Salamis Sit Alanı’nda, uydu aracılığıyla çekilen fotoğrafların, bazı çağdaş yöntemlerle, yer altındaki kalıntıların büyük ölçüde tespit edilebildiğini söyledi.

Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, Salamis Sit Alanı’nda sit alanı derecelendirme değişiklikleri ile ilgili olarak çeşitli çevrelerin çekincesinin, 2 arsayla başlayan değişikliklerin çorap söküğü gibi devam etme ihtimali olduğunu kaydetti.

Anıtlar Yüksek Kurulu’nun (AYK) özellikle de odalardan katılan üyelerin birçok konuda hükümetin baskılarına yenik düşmeyerek mücadele ettiklerinin de unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Tümer, AYK’da üye olarak sadece bir arkeologun yer almasının yetersiz olduğuna vurgu yaptı.

AYK uzmanlardan görüş almalıydı

Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, sit alanlarında, tüm dünyada kullanılan kazı yapmadan tarama yöntemleri olduğunu söyledi.

Uydu aracılığıyla çekilen fotoğrafların bazı çağdaş yöntemler değerlendirilmesiyle yeraltındaki kalıntıların büyük ölçüde tespit edilebildiğini kaydeden Tümer, bu yöntemlerle yanılma payı olsa da, kazı yapmaya gerek duymadan daha güvenilir bilgilere ulaşılabileceğini dile getirdi.

Salamis Sit Alanı’nda sit alanı derecelendirme değişiklikleri ile ilgili olarak çeşitli çevrelerin çekincesinin, 2 arsayla başlayan değişikliklerin çorap söküğü gibi devam etme ihtimali olduğunu belirten Tümer, kendisine göre AYK’nın bu kadar önemli bir karar alırken, geçmişte bu alan ile ilgili ciddi çalışmalar yapan kişilerden ve arkeolojik alanlarla ilgili çalışan kişi ve kurumlardan (Arkeologlar Derneği) görüş almalarının faydalı olabileceğini belirtti.

Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, AYK’nın özellikle de odalardan katılan üyelerinin birçok konuda hükümetin baskılarına yenik düşmeyerek mücadele ettiklerini dile getirdi. Tümer, bu nedenle de AYK’nın, hükümetin yönlendirmesinde çalışan bir grup olarak değerlendirilmesinin haksızlık olacağına dikkat çekti.

Doç. Dr. Ege Uluca Tümer, AYK’da sadece bir arkeolog üyenin yer aldığına da vurgu yaparken, bu sayının yetersiz olduğunu ve bu kadar ciddi bir arkeolojik alanla ilgili karar vermek için bazı kurumlardan uzman danışmanlığı alınarak bilgi talep edilmesinin daha doğru olacağını sözlerine ekledi.

Ahmet İlktaç - Kıbrıs Gazetesi


Benzer Haberler & Reklamlar