Roma Suriye Savaşı

Roma Suriye Savaşı

Roma-Suriye Savaşı:  MÖ 192-188. Seleukos Krallığı ile Roma Cumhuriyeti arasındaki savaş.

Seleukos kralı Antiokhos III, Aitolia Birliği kentlerinden gelen elçilerin, ülkelerinin her yerindeki halkın Roma yönetiminden memnun olmadığını abartarak anlatmaları ve Yunanistan’a geçtiği takdirde büyük destek göreceğini söylemeleri üzerine harekete geçmeye karar verdi.

MÖ 192/191de az bir kuvvetle Yunanistan’a girdi fakat Thessalia bölgesinde, Thermopylai Geçidi’nde Roma ordusuna yenildi. Böylece Yunanistan’dan geri çekilmek zorunda kaldı.

Roma’nın müttefiği Rodos Anadolu’ya çekilen Seleukos donanmasını Güney Anadolu’da, Eurymedon Irmağı’nın denize döküldüğü yer açıklarında karşıladı. Burada gerçekleşen deniz savaşında (Eurymedon Deniz Savaşı, MÖ 190) Seleukos donanmasına, II. Pön Savaşı’nda başarısız olup kaçan Kartacalı komutan Hannibal komuta ediyordu. Sayı üstünlüğüne rağmen Seleukos donanması savaşı kaybetti.

Rodos, Seleukos donanmasını aynı yıl eylül ayında Efes açıklarında tekrar yendi (Myonnesos Deniz Savaşı, MÖ 190).

Roma-Suriye Savaşı’nın son çarpışması yine MÖ 190’da Batı Anadolu’da Magnesia ad Sipylum kentinin biraz kuzeyinde, Hermos Irmağı’nın kuzey kıyısındaki ovada gerçekleşti (Magnesia Savaşı, MÖ 190).

Roma birliklerine Lucius Cornelius Scipio Asiagenes komuta ediyordu. Bu savaşta Antiokhos III komutasında 82 bin, Roma ordusunda ise 30 bin asker vardı. Buna karşın çarpışma Seleukos ordusunun bozgunu ile sonuçlandı. Eumenes II komutasındaki Pergamon güçleri Roma saflarında, Galatlar ise Antiokhos’un saflarında savaştı.

Savaştan iki yıl sonra (MÖ 188) Apameia Antlaşması imzalandı. Antiokhos Toros Dağları’nın ötesine çekilmeyi, yüklü bir tazminat ödemeyi, Romalıların seçeceği yirmi kişiyi rehine olarak Roma’ya göndermeyi kabul etmek zorunda kaldı.

Antiokhos’un bıraktığı topraklardan aslan payı Pergamon Krallığı’na düştü.

Mağlup tarafta yer alan Hannibal tekrar kaçtı ve bu kez Bithynia Krallığı’na sığındı.

Seleukos Devleti ise bu yenilgi ile büyük bir düşüşe girdi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar