Rheia veya Rhea

Rheia veya Rhea nedir?

1. Rheia veya Rhea: Uranos'la Gaia'dan doğma.

Rheia anası Gaia'nın birinci tanrı kuşağında yaşadığı serüvenin bir tıpkısını ikinci kuşakta yaşar.

Kardeşi Kronos'a eş olur ve onunla üçüncü tanrı kuşağı olan Olymposluları üretir.

Ne var ki Rheia çocuk doğurdukça Kronos onları yutar, bunun nedenini şöyle anlatır Hesiodos (Theog. 462 vd.):

Korkuyordu, Uranos’un mağrur torunlarından biri
Ölümsüzler arasında kral olacak diye.
Gaia ve Uranos bildirmişlerdi ona Ne kadar güçlüler güçlüsü de olsa
Kendi oğluna yenilmekti kaderi

Rheia bu duruma çok üzülür ve Zeus'u dünyaya getirmeden önce Uranos'la Gaia'nın yardımıyla Girit’in Diktos mağarasına saklanır, orada doğurur. Sonra da koca bir taşı bezlere sarıp Kronos'a verir; tanrı bunun bir taş olduğunu anlamadan midesine indirir.
 

Bakınız: Kronos.
 

2. Rheia veya Rhea: Uranos'la Gaia'dan doğma Rheia, anası Gaia'nın birinci tanrı kuşağında yaşadığı serüvenin bir tıpkısını ikinci kuşakta yaşar (Tab. 2, 4, 5). Kardeşi Kronos'a eş olur ve onunla üçüncü tanrı kuşağı olan Olymposluları üretir. Ne var ki Rheia çocuk doğurdukça Kronos onları yutar, bunun nedenini şöyle anlatır Hesiodos (Theog. 462 vd.):

Korkuyordu Uranos 'un mağrur

torunlarından biri ölümsüzler arasında kral olacak diye.

Gaia ve Uranos bildirmişti ki ona

ne kadar güçlüler güçlüsü de

olsa kendi oğluna yenilmekti kaderi.

"Rheia bu duruma çok üzülür ve Zeus'u dünyaya getirmeden önce Uranos'la Gaia'nın yardımıyla Girit'in Lyktos mağarasına saklanır, orada doğurur. Sonra da koca bir taşı bezlere sarıp Kronos'a verir; tanrı bunun bir taş olduğunu anlamadan midesine indirir (Kronos). Zeus'un Girit mağarasında nasıl büyüyüp Kronos'u ve onun soyundan olan Titanları alt ettiği Zeus ve Titanlar başlıkları altında incelenmiştir. Rheia'nın Daktyller efsanesinde adı geçer, doğurmak için iki eliyle toprağa yaslanmış da parmak izlerinden Daktylos, yani parmak adlı cinler türemiş. Rheia'nın Ana Tanrıça'nın bir tıpkısı, ya da başka adla anılan bir benzeri olduğu hakkında Kybele maddesine bakınız 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar