Restorasyon faciası Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü de isyan ettirdi

Restorasyon faciası Vakıflar Genel Müdürlüğü'nü de isyan ettirdi

İstanbul'da bir restorasyon faciası daha yaşandı. İnşaat işçileri, Mimar Sinan'ın 450 yıl önce yaptığı Galata'daki tarihi çeşmeyi levyelerle yıktı.. Daha önce sessiz kalmayı tercih eden Vakıflar Genel Müdürlüğü bu kez restorasyonu yapan firma hakkında suç duyurusunda bulundu. İhalenin yeni bir firmaya verileceği belirtildi!

NTV'den Melis Bakangöz ve Önder Gündoğdu'nun haberine göre; inşaat işçileri, Beyoğlu'nun Galata semtindeki Emekyemez Mahallesi Yanıkkapı Sokak'ta bulunan Mimar Sinan'ın 450 yıl önce yaptığı tarihi çeşmeyi levyelerle yıktı.

Galata semtindeki en eski Osmanlı eserlerinden olan çeşme geçtiğimiz yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğünce işyerine kiraya verilmiş ve üzerine kaçak kat çıkılmıştı.

Mimar Sinan'ın 451 yıllık eseri Pir Mehmet Çeşmesi'nin (Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi) bir bölümü restorasyon yapılacağı iddiasıyla gerekçesiyle levyelerle yıkıldı. Yıkım anı sokaktaki bir iş yerinin güvenlik kameralarına yansıdı.

Haberde görüşlerine yer verilen Mimari Restorasyon Kültür Varlıklarını Koruma Derneği Başkanı Serhat Şahin, "İhalenin en düşük bedeli veren firmalara verildiğini, firmalarında da kendi iş bitirme sayırlarını artırmak için 'yaparız' diyerek işe girdiklerini ama işin uzmanı olmadıkları için bu tür skandallar ortaya çıktığını" söyledi.

Serhat Şahin, projenin uygun olmadığını, özgün duvarın yıkıldığını, kaçak dükkan kaldırılırken gerekli titizliğin gösterilmediğini, belirtti.

Habere göre; Vakıflar Genel Müdürlüğü restorasyonu yapan firma hakkında suç duyurusunda bulundu.

Vakıflar Genel Müdürlüğü kaçak kat ve çalınan kitabe iddialarında sessiz kalmıştı

Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri geçtiğimiz sene 450 yıllık Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi'nin işyerine kiraya verdiği çeşmenin üstüne kaçak kat çıkılması ve kitabesinin ortadan kaybolduğuna dair iddialar üzerine sessiz kalmayı tercih etmişti. 

Bakınız: Mimar Sinan Eseri çeşmenin çektiği çile bitmiyor

Çalışanlar polise restorasyon ruhsatı ve çalışma izin belgesi gösteremedi

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre;  Beyoğlu Galata’da bulunan 451 yıllık tarihi Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin bir kısmı, restorasyon ihalesini alan şirketçe yıkıldı. 1568 yılında Mimar Sinan tarafından yaptırılan tarihi çeşmede yıkım yapılması ise tepki çekti. Yıkım, geçen cuma gecesi MAK Yapı Sanayi Şirketi çalışanı olduğu belirtilen iki işçi ile bir şantiye sorumlusu tarafından gerçekleştirildi. Yaşananları gören bölge sakinlerinin şikayeti üzerine olay yerine gelen polis ekipleri, çalışanlardan restorasyon ruhsatı ile çalışma izin ve belgelerini istedi. Ancak polis, çalışanlardan“Yanımızda değil" yanıtını aldı. Belgeleri gösteremeyen işçiler, gözaltına alınarak karakola götürüldü. Çalışmalar da savcılık kararıyla durduruldu.

Levye ve çekiç kulanan işçiler çevredeki esnafın tepkisiyle karşılaştı

DHA'dan Hakan Kaya ve Hasan Yıldırım'ın haberinde yer alan bilgilere göre de; Mimar Sinan tarafından yaptırılan 451 yıllık tarihi Pir Mehmet Çeşmesi'ne geçen cumartesi günü saat 13.00 sıralarında gelen biri şantiye sorumlusu 3 kişi, iddiaya göre tarihi çeşmede restorasyon yapılacağı gerekçesiyle çalışmalara başladı. Tarihi çeşmenin duvarlarındaki taşların bir bölümünü levye ve çekiç darbeleriyle çıkartan işçiler çevredeki esnafın tepkisiyle karşılaştı. Esnafın durumu polis ekiplerine haber vermesi üzerine olay yerine gelen polisler, bir süre sonra işçileri gözaltına aldı. Öte yandan işçilerin tarihi çeşmenin duvarını yıkma anı ise bir iş yerinin güvenlik kameralarına saniye saniye yansıdı.

Tarihi çeşmenin karşısındaki dükkanı işleten Mecit Ayördü, şunları söyledi: "Cumartesi öğlen saat 1 sıralarında buraya kim olduğu belli olmayan bir yıkım ekibi geldi. Burada tek tek tarihi çeşmenin taşlarını çıkarmaya başladılar. Hiç kimsenin bir bilgisi yok. Çevredeki esnaf arkadaşlar durum polis ekiplerine bildirdi. Karakoldan gelen ekipler inşaatı durdurdu. Burası 450 yıllık bir çeşme Mimar Sinan eseri, işte netice bu. Daha önce burada hiçbir çalışma yapılmadı. Daha önce çeşmenin tabelası vardı 5-6 yıl önce o da çalındı, kimse araştırmadı. Burada akşam ne olduğu belli değil. Dükkanın önünde oturuyorlar içki içiyorlar, burası çöpler içinde. Tarihi eserlerimize sahip çıkmamız lazım burası virane bir halde. Turistler buraya kafileler halinde geliyorlar onlar da gördükleri bu manzara karşısında şaşırıyorlar"

arkeolojikhaber.com

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar