Peru'da Caral Kültürüne ait duvar resmi bulundu

Peru'da Caral Kültürüne ait duvar resmi bulundu

Peru’da nasıl yok olduğu hâlâ çözülemeyen Caral Kültürüne ait 3.800 yıllık duvar resimleri bulundu.

BBC'nin haberine göre resimler, Lima’nın kuzeyindeki Vichama bölgesinde kamusal bir tören binasının duvarında bulundu. Oyma tekniği ile yapılmış karmaşık sahnede, antropomorfik bir kurbağa ve insan temsillerini içeren ikonografi yer alyor.

Caral Arkeolojik Bölge direktörü Dr. Ruth Shady Solís, söz konusu sahnenin yağış kaynaklı “suyun geldiğini” gösterdiğine inanıyor.

Solis, And medeniyetinde, kara kurbağalarının suyu temsil ettiğini ve altındaki yüzün, yağışların, yaşamın devamlılığını vermesini bekleyen insanları temsil ettiğini söylüyor.

Yakınlarda bulunan bir başka tasvirde, etrafları yılanlarla sarılmış dört insan kafası ve yüzü olan bir tohum bulunuyor.

Araştırmacılar, bu betimlemelerin muhtemelen kıtlık ve açlık dönemlerinde üretilmiş olabileceğini söylüyor.

Alandaki bir başka arkeolog olan Tatiana Abad yaptığı açıklamada, oymanın orada yaşayan insanlar için “kriz” zamanını temsil ettiğini söylüyor.

Vichama bölgesi, günümüzde Peru’nun başkenti Lima’nın yaklaşık 150 kilometre kuzeyinde bulunan Huaura eyaletinde yer alıyor.

Buradaki kazılar 2007 yılında başladı ve uzmanlar burada eski bir tarım ve balıkçılık topluluğu yaşadığına inanıyor. Buranın, 5.000 yıl öncesinde Norte Chico olarak da bilinen Caral medeniyetinin en önemli nüfus merkezlerinden biri olduğunu düşünüyorlar.

Peru’nun Barranca Eyaletindeki Caral’ın Gizli Şehri, medeniyetin Amerikalarda bulunan en eski merkezi olarak tanımlanıyor. Site 2009 yılında Unesco Dünya Mirası Alanı ilan edildi.

Medeniyetin MÖ 1800lerde gizemli bir şekilde düşüşe geçtiği düşünülüyor. Dr. Shady, yerel iklim değişikliklerini temsil eden yeni Vichama duvar resimlerinin bunun nedenini açıklayabileceğini söylüyor.

BBC - (Çeviri: Erman Ertuğrul -Arkeofili)

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar