Persephone

Persephone kimdir?

Persephone: Yunan inanç sisteminde ölüler ülkesi tanrıçası.

Zeus’la Demeter’in kızıdır.

Roma dinindeki karşılığı Proserpina’dır.

Genç kız anlamında Kore adıyla da anılır.

Hades tarafından yer altına kaçırılma öyküsünden türeyen bahar şenlikleri Persephone’nin yer altından dünya üzerine çıkışının kutlanmasıdır.

Bu öykü ilkbaharda canlanıp sonbaharda ölen Sümerlerin Temmuz, Anadolu’nun Attis-Agdistis-Adonis tasarımlarının başka bir biçimidir.

Sanat eserlerinde genç bir kız olarak tasvir edilir, bazen bir buğday demeti de yanında bulunur.

Demeter ve Persephone adına düzenlenen önemli bir festival tüm Yunan dünyasında kadınlar tarafından kutlanan Thesmophoria festivalidir.

2. Persephone: Zeus ile Demeter'in kızı.

Kore, yani genç kız ola­rak da anılır. Yeraltı ülkesinin kralı Tanrı Hades tarafından kaçırılınca Demeter'in yası ve sonunda Zeus'un kızının altı ay yer altında, akı ay yeryüzünde, anasının yanında kalmasına ka­ rar vermesi Yunan myf^os'una yansımış Doğulu bereket efsane- sidir. Theogonia'dz Persephone Hades'in karısı "korkunç" ola­ rak nitelendirilir. 

3. Persephone:  Zeus'la Demeter'in kızı. Kore, genç kız adıyla da anılan Persephone'nin Hades tarafından yeraltına kaçırılması, Demeter'in yası ve Persephone'nin ölüler ülkesinin tanrıçası olarak Hades'te kalması için Hades, Adonis maddelerine bakınız.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar