Papua'da megalitik iki heykel bulundu

Papua'da megalitik iki heykel bulundu

Papua Arkeoloji Merkezi araştırma ekibinde görevli arkeologlar Srobu Dağı'nda iki Megalitik heykel bulduklarını açıkladılar.

Papua'nın Abepura Bölgesinde Jayapura Şehrinin Abepantai Köyünde bulunan Srobu Dağında Papua Arkeoloji Merkezi araştırma ekibince megalitik heykeller bulundu.

İki heykelin her biri byaklaşık birer metre yüksekliğe sahip ve yaklaşık 50 Kg ile 60 Kg arasında ağırlığa sahip.

Papua Arkeoloji Merkezi arkeologu Erlin Novita Idje Djami, "Bu yıl gerçekleştirdiğimiz çalışmalar hayi verimli geçti. Polinezik stile sahip iki heykel keşfettik.Srobu'da keşfettiğimiz megalitik heykellerden özellikle birinin çok sıradışı  heykel olduğunu söyleyebilirim. Çok sıradışı ve eşsiz bir şey çünkü Papua'nın diğer bölgelerinde bulduğumuz heykellere göre hayli farklı" dedi.

Arkeologlar aynı zamanda Srobu Dağlık Bölgesi'nin Jayapura şehrinin önemli tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya çıkardı. İzleri bulunan neolitik sitenin Youtefa Körfezi'ndeki Abepantai Köyü'nde yaşayan Biak sakinleri tarafından sık sık ziyaret edilen bir burunda yer aldığı belirtildi.  Srobu Dağı, sıva yapmak için kullanılan kireç temini için kullanılan bir alandı.

Alandaki arkeoloji kazıları 2014 yılının Şubat ayında Tanjung veya Srobu Dağı'nda bölge sakinlerince Japon askerlerine ait iskeletlerin buunmasıyla başlamıştı.

Papua'nın Disbudpar Eyaletinden gelen Papua Arkeoloji Merkezi ekipleri askerlerin isketlerinin bulunduu alanda sadece kemikler değil, daha eski yıllara ait çömlek parçaları, taş aletler ve deniz canlılarına ait kabuklar da buldular. 

Arkeolog Erlin, "2014 yılında ilk bulgular sonrası yüzey araştırması yaptık. Daha sonraki yllarda kazılar yaptık. Taş baltalar, oval baltalar ve kemik aletler ile çömlekler bulduk. M.Ö. 3,780'den beri burada yerleşim olduğunu saptadık. Bulgular bize Neolitik dönemlerde de Papua'nın olağanüstü bir kültüre sahip olduğunu gösteriyor.  Gözlemlerimden ve okuduğum kitaplarla ilgili bilgilerden, Srobu'nun Papua'daki tüm neolitik veya prehistorik yerleşim yerlerinden daha eşsiz olduğunu biliyorum” dedi.

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar