Panathenaia

Panathenaia nedir?

1. Panathenaia: Antik Yunan'da Savaş Tanrıçası Athena onuruna her yıl düzenlenen festival. 

Daha sonraları olimpiyat oyunlarına rekabet oluşturması amacıyla dört yılda bir kutlanmaya başlanmıştır. 

Bu şenlikte önce Tanrıça Athena'ya işlemeli bir giysi hediye edilir, ardından kurbanlar kesilirdi. Başlarının üzerinde, içinde adaklar bulunan kutsal sepet taşıyan kızların (knephoros) geçişi ve oyunlar yer almaktaydı. 

Bu şenlikte verilen amphoralara pnatheanaia amphorarı denmiştir. Kazanan yarışmacılara verilen bu amphoralar devlete ait zeytinliklerden içine zeytin doldurularak verilidi. Form olarak aşağıya doğru daralan geniş gövdesi ve ince bir boynu bulunmaktaydı. Amphoranın bir yüzünde Athena betimlemesi, diğer yüzünde ise, hangi yarışma için verilmişse o sahne yer almaktaydı. Bu amphoraların üzerinde yer alan Athena betimlemeleri çeşitlidir. 

2. Panathenaia: Yunan dininde, Tanrıça Athena onuruna her yıl düzenlenen şenlik.

Kökleri çok eski dönemlere uzanan şenlik büyük olasılıkla Olimpiyat Oyunları'yla rekabet amacıyla dört yılda bir düzenlenmeye başladı.

Şenlik Athena kültüne uygun kurban törenlerinden ve mevsime uygun (Ağustos ortası) ayinlerden oluşuyordu.

Büyük Panathenaia'da Atina'ya bağlı kabilelerin temsilcileri kurban edilecek hayvanları getirirlerdi. Athena'ya işlemeli yeni bir giysi sunduktan sonra birkaç hayvan kurban edilirdi.

Marathon savaşı kahramanlarının oluşturduğu tören alayı Parthenon frizinde betimlenmiştir. Perikles uzun süre bu şenliğin bir parçası olan rhapsoidosların gösterisi yerine her bayramda düzenli bir müzik yarışması başlattı. Yarışma bu amaç için Perikles tarafından yaptırılan Odeion'da düzenlenirdi.

Olimpiyatlarda yer almayan bazı atletizm yarışmalarından başka Atina kabileleri arasında da çeşitli küçük yarışmalar düzenlenirdi.


Benzer Haberler & Reklamlar