Paleontolog 12 yaşında iken gördüğü fosilin ne olduğunu yıllar sonra ortaya çıkardı

Paleontolog 12 yaşında iken gördüğü fosilin ne olduğunu yıllar sonra ortaya çıkardı

26 yıl önce bir emeklinin duvar için satın aldığı kumtaşının içinde bulunan ve büyük sansasyon uyandıran fosil dünya çapında bir şöhret yakalamış ama zamanla unutulmuştu. 12 yaşında iken onu müzede gören bir paleontolog fosilin ne tür bir canlı olduğunu araştırmaya karar verdi ve Arenaerpeton supinatus'un hem karada hem suda yaşayabilen 240 milyon yıllık bir hayvan olduğunu açıkladı.

Mihail Mihailidis adlı tavuk çiftliği sahibi emekli olunca Avustalya'nın Gosford kentinin güneyindeki sahilde plaj işletmeye karar vermiş ve plajda istinat duvarı işlevi görmesi için devi bir kumtaşı blok satın almıştı. Blok hortumla yıkanırken, üzerindeki tortıular döküldü ve olağanüstü bir şey ortaya çıktı. Yaklaşık bir buçuk tonluk kumtaşı levhanın içinden fosilleşmiş dev bir kemik parçası çıktığını görüncefyetkililere haber veren Mihailidis Avustralya'nın en istisnai fosil keşiflerinden birini yapmıştı. 

Mihail Mihailidis'in 1997 yılında keşfettiği fosil yapılan incelemelere göre 1,5 metre uzunluğundaki bir yaratığa aitti ama yaratığın dinozor olmadığı ve muhtelelen onlardan daha eski bir çağa ait olduğu anlaşılıyordu. Fakat ne olduğunu o günkü şartlarda anlamak mümkün değildi.

Paleotolog Lachlan Hart fosili ilk gördüğünde 12 yaşındaydı

Fosil sadece bilim dünyasında değil medya dünyasında da büyük ilgi gördü. Pek çok uluslararası basın organında haber oldu. Hatta "Dinozorun Dünya Turu" adlı bir sergi ile diyar diyar gezdirildi.

1997'de Kanada'dan Sidney kentinde Darling Harbour'da onu şaşkınlıkla syereden kalabalık arasında 12 yaşında Lachlan Hart adlı bir çocuk da vardı.

tarih öncesi hayvanın kuyruğu ve arka ayakları dışında neredeyse tüm gövdesi hatta yumuşak dokusunun bir kısmı bile fosilleşmişti. Gövdesinin ana hatlarını semenderi andırıyordu ama ayaklarının perdeli olduğu da anlaşılıyordu...

 Foslin ne olduğuna daha o gün kafa yormaya başlayan Lachlan Hart paleontoloji eğitimi alarak bilim dünyasına adım atınca yaklaşık çeyrek asırdır Avustralya Müzesi'nin iklim kontrollü bir odasında duran fosili araştırmaya karar verdi.

Paleontolog Lachlan Hart çeyrek asırlık gizemi sonunda çözdü ve araştırmasının sonucunu geçtiğimiz günlerde Journal of Vertebrate Paleontology' adlı dergide yayınladı.

Yeni Türe Arenaerpeton supinatus adı verildi

Makalede yer alan bilgilere göre fosil, 240 milyon yıl önce Sidney havzasının tatlı su akıntılarında dolaşan yeni bir Triyas amfibi türüne aitti. Paleontolog Lachlan Hart ona Latince “sırt üstü kum sarmaşığı" anlamına gelen  "Arenaerpeton supinatus" adını vermişti.

Boyu yaklaşık bir buçuk metre olan, vücudu kertenkeleleri andıran, ayakları perdeli, keskin dişlere sahip ve kafsının ortasında bir delik bulunan Arenaerpeton supinatus günümüzde yaşayan Çin Dev Semenderinin atası olabliir. 

 Arenaerpeton supinatus  daha önce tanımlanmamış bir temnospondil türü, eski bir etobur amfibi. Temnospondil (Temnospondyli) Karbonifer, Permiyen ve Triyas dönemlerinde dünya çapında gelişen, genellikle ilkel amfibiler olarak kabul edilen tetrapodlardan oluşan türlerin genel adıydı. Birkaç tür Jura ve Kretase dönemlerine kadar devam etti. Hemen her kıtada fosiller bulundu. Temnospondiller, zorlu hayatta kalma uzmanlarıydı. Permiyen döneminin sonundaki en ölümcül olay da dahil olmak üzere, dünyadaki türlerin yüzde 70 ila 80'ini yok eden ve dinozorlar çağını başlatan bir dizi yıkıcı volkanik patlama da dahil olmak üzere, dünyadaki beş kitlesel yok oluş olayından ikisinde hayatta kalmayı başardılar.

Yeni Güney Galler Üniversitesi (University of New South Wales)  doktora adayı palentologu Hart, "Çocuk yaşlardan beri dinozorlara ve paleontolojiye açıkça aşıktımç Onu ilk gördüğümde Yirmi küsur yıl sonra, bu benim doktoramın bir parçası oldu." dedi.

 

arkeolojikhaber 

İlgili Haberler


Benzer Haberler & Reklamlar