Pakistanlı ünlü Arkeolog Hurşid Hasan Şeyh vefat etti

İslami Mimarisi ve Kültürel Mirasının hamilerinden İtalya'nın şovalyelik nişanına layık gördüğü, Pakistan Federal Arkeoloji Departmanı Genel Müdürlüğü yapmış ünlü arkeolog Hurşid Hasan Şeyh vefat etti.

Ömrünü Pakistan'da bir dönem göz ardı edilen İslami Kültürel Mirasa adayan, İslam mimarisi üzerine birçok kitap kaleme alan ve çok sayıda makaleye imza atan duayen arkeolog Khurshid Hasan Shaikh (Hurşid Hasan Şeyh) 94 yaşında Pakistan'da hayata gözlerini yumdu.

Londra Kraliyet Asya Topluluğu ve Pakistan Tarih Kurumu'nun üyesi olan evli ve üçü erkek, ikisi kız beş çocuk babası olan Hurşid Hasan Şeyh'in cenaze namazı Mescid-i Ömer Faruk'ta kılındı.

4 Nisan 1929'da Pakistan'da doğan Hurşid Hasan Şeyh, İtalya'da Roma Üniversitesi Genel Tarih bölümünden  arkeoloji diploması ve  yüksek lisans yaptı. Hizmet içi eğitimlerinin yanı sıra yabancı kurumlardan Arkeoloji ve Müzecilik alanlarında uzmanlık eğitimi aldı.

UNESCO Uzmanı olarak Bangladeş ve Sri Lanka'da görev yaptı. 1952'den 1988'e kadar Pakistan Federal Arkeoloji Departmanında görev yaptı ve Genel Müdür olarak emekli oldu.

Arkeolojik araştırmaları, özellikle Müslüman Mimari eserlerinin ve İslam Kültürel Mirasının koruması, müzelerin geliştirilmesi yönünde yoğun çaba sarf etti.  Müslüman mimarisinin çeşitli yönlerini yeniden gözden geçiren ünlü arkeolg, tarih öncesi çalışmalara ve Budist anıtlara itina gösterilirken İslam eserlerinin gölgede bırakılmasına seyirci kalmayıp, İslam Mimari Mirası üzerinde çalışmalara ve yayınlara ağırlık verdi, Müslüman Mimarisinin korunması ve restorasyonu için yoğun çaba sarf etti.

Arkeoloji alanındaki çalışmalarından dolayı, 1993 yılında 'İtalyan Cumhuriyeti Liyakat Nişanı' alarak şovalye ilan edildi.

Ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde çok sayıda makaleye imza atan  Hurşid Hasan Şeyh'in yayınlanan kitaplarından bazıları şunlardı:

1. Pakistan'daki Chaukandi Mezarları (1993),
2. Pakistan'ın İslami Mimari Mirası: Cenaze Anıtı Mimarisi
3. Pakistan'daki Tarihi Kaleler (2005),
4. Pakistan: Eski Hindu Tapınakları ve Mabetleri (2008),
5. Gandhara-Pakistan'ın Dini Mimarisi: Budist Stupaları ve Manastırları
6. Pakistan'da Müslüman Mimarisi: Kamu Refahının Yönleri (2015).

Hurşid Hasan Şeyh aynı zamanda İndus Vadisi'ndeki ünlü Moenjo-Daro arkeolojik alanını korumaya yönelik uluslararası kampanya çeçevesiden UNESCO tarafından 1981'de yayınlanan Moenjodaro: 5000 Yıllık Miras adlı eserin az sayıdaki yazarlarından birisiydi.

arkeolojisanat.com


Benzer Haberler & Reklamlar