Ortaçağda Ayasofya'daki sesler canlandırıldı

Ortaçağda Ayasofya'daki sesler canlandırıldı

Kilise olarak inşa edilen ve Fetih'ten sonra camiye, Cumhuriyet döneminde müzeye dönüştürülen Ayasofya'nın Bizans dönemindeki sesleri dijital ortamda canlandırdı.

Stanford Üniversitesi öğretim üyeleri, Ayasofya’nın Ortaçağ kilisesiyken nasıl göründüğü çalışmalarını bir adım ileri götürerek, tarihi binanın Doğu Roma Kilisesi olduğu dönemdeki seslerini canlandırdılar.

smithsonianmag.com sitesinde yer alan Kat Eschner imzalı haberde yer alan bilgilere göre Bizans Ayasofyasını dijital ortamda canlandırma çalışmalarında, kilisedeki seslerin nasıl olabileceği akustik detaylar göz önüne alınarak canlandırıldı.

Üniversitenin Bing Konser Salonu’nda gerçekleştirilen ses kayıtlarında ilahileri  Cappella Romana korosu seslendirdi.

Modern teknoloji ile zamanda geri gitmek ne kadar mümkündür, sorusuna cevap arayan StanfordOkulları araştırmacıları, Icons of Sound (Sesin Simgeleri) projesi kapsamında, ibadethanenin akustiğini dijital olarak oluşturdular.

Ayasofya'da daha önce kaydedilmiş ses  kayıtlarından hareketle oluşturulmuş sanal akustiği kulaklıklardan dinleyen Cappella Romana korosu üyeleri, salonda canlı performanla ilahiler okudular. Vokalistler, tempolarını, yaklaşık 11 saniyelik yankılanma süresin, göz önüne alarak belirlediler.

İşte ortaya çıkan sonuç.


Benzer Haberler & Reklamlar