Oribatid akar: Oribatid mite

Oribatid akar nedir? Oribatid mite nedir?

Oribatid akar (Oribatid mite); akar adı verilen eklembacaklı böcekli türler familyasından küçük bir hayvan türüdür. Oribatida, beetle mite, horny mite, yosun akarları ya da böcek akarları olarak da bilinirler. Boyları  0,2 ila 1,4 milimetre (0,008 ila 0,055 inç) arasında değişen cinsleri vardır. Organik maddelerin parçalanmasında önemli rol oynarlar

Oribatid akarlar toprakta yaşayan mezofaunanın, hem tür çeşitliliği hem de bolluk bakımından zengin olan gruplarından birini oluşturmaktadır. Çoğunlukla karasal olmak üzere, çok az sayıda da sucul habitatlarda bulunurlar. Organik maddenin ayrışmasında önemli rol oynarlar. Nem, sıcaklık, ağır metal konsantrasyonu ve organik madde içeriğindeki değişikliklere karşı verdiği cevaplar nedeniyle indikatör canlılar olarak ekolojik araştırmalarda kullanılmaktadır.

Dünyada 10.087 tür ve alttür ile temsil edilen Oribatid akarlar üzerine ülkemizde yapılmış olan çalışmaların başlangıç tarihi 1980’lere tekabül etmektedir. Şimdiye kadar geçen 30 yıllık süre içerisinde tespit edilen türlerin sayısı 200’e yaklaşmıştır.


Benzer Haberler & Reklamlar