Ona kimi uyuyan güzel kimi dünyanın en güzel mumyası diyor

Ona kimi uyuyan güzel kimi dünyanın en güzel mumyası diyor

2 yaşındaki kız çocuğu mumyası sarı saçları ve minik yüz hatları ile bakanlarda "adeta bir melek" hissi uyandırıyor.

153’ü çocuk olmak üzere 8.000'den fazla ceset barındıran İtalya'nın Sicilya eyaletinin Palermo kentindeki Capuchin Yeraltı Mezarları ziyaretçi akınına uğramaya devam ederken bu günlerde en çok merak edilen ve sorulan ceset, bir kız çocuğu mumyası oluyor..

Sarı saçları ve minik yüz hatları ile bakanlarda "adeta bir melek" hissi uyandıran 2 yaşındaki kız çocuğu mumyası  yaklaşık 100 yıl önce hayatını kaybeden iki yaşındaki Rosalia Lombardo'ya ait.

"Uyuyan Güzel" denilen 'Dünyanın en güzel mumyası' olarak tanıtılan ve milyonlarca turistin ilgisini çeken Rosalia'nın yaklaşık 100 yıl önce öldüğünde onu gömmeye kıyamayan babası İtalyan generali Mario Lombardo tarafından mumyalandığı belirtiliyor.

Rosalia Lombardo'nun 2009 tarihli National Geographic fotoğrafı

Rosalia Lombardo kimdir?

Rosalia Lombardo (13 Aralık 1918 - 6 Aralık 1920) ikinci doğum gününü kutlamaya bir hafta kala İspanyol gribinden veya zatürreden ölen Sicilyalı bir çocuktu. Rosalia'nın babası Mario Lombardo, mumyacı Alfredo Salafia'dan onun bedenini mumyalamasını istedi. Sicilya'daki Palermo'nun Capuchin yeraltı mezarlarına kabul edilen son cenazelerden biri oldu.

Göz kırptığını iddia edenler de olmuştu

Bazı turistler, cildinde nerdeyse hiçbir bozulma yaşamayan küçük kızın cam tabuttaki mumyasının kendilerine gözl kırptığını iddia ediyorlar.

Bu iddiların çokluğu üzerine bilimsel bir araştırmaya dahi ihtiyaç duyulmuş ve gözünü kırptığı hissinin  ışık oyunundan kaynakladığı anlaşılmış. Capuchin Yeraltı Mezarları'nın yöneticisi Dario Piombino-Mascali bu konuda "Bu, gün boyunca değişebilen yan camlardan süzülen ışığın ürettiği optik bir yanılsamadır. Gözleri tamamen kapalı değil ve aslında hiç kapanmadılar. Bu da yanılsamalara neden oluyor" diyor.

Bir diğer şehir efsanesi: Mumya sahte iddiası

Cesedin sarı saçlarının ve cildinin 100 yılı aşkın sğre geçmesine rağmen hiç yıpranmamış olması da  çeşitli spekülasyonlara ve hatta "bu mumya sahte" iddialarına yol açıyor. Ama mumyayı sürekli bilimsel araştırmalar için inceleyen bilim adamları sahte iddilarına gülüp geçmekle yetiniyor.

Çünk aslında Rosalia Lombardo'nun cesedi sanıldığı gibi hiç bozulmuyor değil.  Yeraltı mezarlığının sonunda küçük bir şapelde, ahşap bir kaide üzerine cam kaplı bir tabutun içinde sergilenirken daha kuru bir noktaya taşındı ve orijinal tabutu değiştirildi. Değişikliğin sebebi mumyanın bozulma belirtileri göstermeye başlamasıydı. Özellikle de cilt renginde bozulma görülüyordu.  Mumya, bozulmasının önlenmesi amacıyla nitrojen gazı ile hava geçirmez şekilde kapatılmış bir cam muhafazaya yerleştirildi.

Öte yandan Salafia ustanın mumyalama tekniği sayesinde ceset iyi korunmuş hatta röntgen çekimleri, tüm organların dikkat çekici şekilde sağlam olduğunu gösteriyor. Beyninin ise orijinal boyutunun yarısı kadar küçümüş olduğu görülüyor. 


Benzer Haberler & Reklamlar