Oldowan taş aletleri: Oldowan teknolojisi

Oldowan aletleri nedir? Oldowan teknolojisi ne zaman kullanılmıştır.

Oldowan aletleri (Oldowan taş aletleri, Oldowan teknolojisi); yaklaşım 3 milyon ila 2.6 milyon yıl önce insansı veya zayıf bir ihtimal olasa da insanımsı türler tarafından geliştirilmiş teknoloji ve taş aletlerdir. 

Oldowan aletleri, şu ana dek bilinen en eski taş alet yontma, yongalama tekniğidir. 2,400 - 2.600 milyon yıl önceye tarihlendirilen ilk örnekleri Etiyopya'da bulunmuş, daha sonraki yıllarda Kenya'da 2.900 milyon yıl önce yontulmuş örneklerine rastlanmıştır.

Kesme, yüzme, doğrama, ezme ve dövme için kullanıldığı anlaşına Oldowan taş aletleri, sert bir kaya parçası, başka bir kaya parçası ile yontularak ve ezilerek imal edilmiştir.

Paleontologlara göre taş alet imalatında çekiç ve silindirimsi aletlerin kullanılmış olma ihtimali de büyüktüt. Alet imalatında genellikle kristal yapılı taş türleri (çört, bazalt, kuvars) tercih edilmiştir. Oldowan aletleri ile birlikte bulunan üzeri çizilmiş, çentikli kaya, boynuz ve kemik parçaları, aletleri üretenlerin sayma ve kaydetme yeteniğine de sahip olabileceğine yorumlanıyor.


Benzer Haberler & Reklamlar