Nereus ve Nereus Kızları

Nereus kimdir? Nereus Kızları nedir?

Nereus: Deniz îhtiyarları'ndan biridir, Gaia'nın Pontos, yani Toprak'ın Deniz'le birleşmesinden doğmuş­tur.

Nereus Kızları: Nereus ve Doris'in kızlarıdır. Sayıları yazardan yazara değişir. Nereus Kızları, deniz dibindeki saraylarda yaşar, günlerini şarkı söylemek, dans etmek, kumak dokumak ve iplik eğirmekle geçirdi. Onların en yakın arkadaları deniz yaratıkları tirtonlar ve yunuz balıklarıydı.

 

Hesiodos Nereus'u şöyle tanıtır (Theog.a33 vd.):

Deniz doğru sözlü Nereus'u yarattı:

En büyüğüdür o bütün çocuklarının,

babacan tanrı derler ona,

çünkü hem dürüst, hem yumuşak huyludur,

doğruluktan hiç ayrılmaz düşünceleri,

hep doğruluktan, iyiden yanadır.

Nereus Okeanos kızı Doris'le evlenr; Doris de, "ekin verme­yen denizin ortasında" tam elli kız doğurur Nereus'a. Bunlara Nereus kızları  denir ve Homeros da, Hesiodos da ballandıra ballandıra sayarlar adlarını, çünkü denizin köpüklü dalgalarını, renklerini ee çeşitlii hallerini simgeledikleri gibi bu kızlar, efsanelerde önemli yer tutup rol oynayan kişiler de çıkmış­tır aralarından: Akhilleus'un ana­sı Thetis bir Nereus kızı, Tanrı Poseidon'un eşi Amphitrite de bir denizkızıdır. Nereus kızları, ba­balarıyla birlikte denizin dibinde­ ki bir sarayda yaşarlar. Bu saray da Ege Denizi'nde, Knidos, yani Tekirburnu açıklarındaki bir mağaradaymış. Orada altın tahtların üstünde otururmuş Nereus'un birbirinden güzel elli kızı. Su yü­züne pek çıkmazlarmış, Nereus kimi kez yüzeye çıkarmış, beline kadar, iste o zaman, elli deniz­ kızı, deniz yüzünde oynayan ve
koro halinde türkü söyleyen bir dans ve ezgi çemberi ya da çelengiyle sararlarmış onu çepeçevre.

Nereus kızları günlerini iplik dokumak, nakış yapmak ve şarkı söylemekle geçirirler, dalgalarla oynaşırlar, yunus balıkları ve efsa­nevi deniz yaratıklarıyla birlikte yüzüp gezerlermiş.

Nereus kızları Amphitrite'nin alayında yer alır­lar. Kimi zaman bir olaya karışıp yeryüzüne geldikleri de görülür. Akhilleus arkadaşı Patroklos ölünce derin bir yasa kapılır, ana­sı Thetis'i yardıma çağırır, o da kız kardeşleri Nereus kızlarına dert yanar. 

Ulu anası bir çığlık attı, başladı inlemeye,
tekmil tanrıçalar sardı çevresini, denizin dibinde ne kadar Nereus kızı varsa...

Deniz dibinde daha ne kadar Nereus kızı varsa
doldurmuşlar gümüş ışınlarla mağarayı, 
(Birkaç dize adlan saydır):
Deniz dibinde daha ne kadar Nereus kızı varsa
doldurmuşlar gümüş ışınlarla mağarayı,
hepsi de durmadan dövüyorlardı göğüslerini.

Thetis'in ardından,dalgalan yara yara Troya'ya giderler ve orada kıyıya çıktıkları bile görülür.

Nereus, bütün deniz tanrıları gibi biçim değiştirmek yetisine sa­hiptir. Herakles Nereus'tan Bati Kızları'nın bahçesine varmak için yolu sorunca Deniz İhtiyarı cevap vermemek için bir sürü hayvan biçimine girer, Nereus kızları da yiğide yardım ederler ve babalarından istediği bilgileri nasıl alabileceğini öğretirler ona.

2. Nereus - Nereus Kızları: Nereus Deniz İhtiyarlarından biridir, Gaia'nın Pontos'la yani Toprak'ın Deniz'le birleşmesinden doğmuştur (Tab. 6). Hesiodos şöyle tanıtır onu (Theog. 233 vd.):

Deniz doğru sözlü Nereus 'u yarattı: En büyüğüdür o bütün çocuklarının, babacan tanrı derler ona, çünkü hem dürüst, hem yumuşak huyludur, doğruluktan hiç ayrılmaz düşünceleri, hep doğruluktan, iyiden yanadır.

Nereus Okeanos kızı Doris'le evlenir, Doris de, "ekin vermeyen denizin ortasında" tam elli kız doğurur Nereus'a. Bunlara Nereus kzları denir ve Homeros da, Hesiodos da ballandıra ballandıra sayarlar adlarını (II. XVIII, 38-49 ve Theog. 240-264), çünkü denizin köpüklü dalgalarını, renklerini ve çeşitli hallerini simgeledikleri gibi bu kızlar, efsanelerde önemli yer tutup rol oynayan kişiler de çıkmıştır aralarından: Akhilleus'un
anası Thetis bir Nereus kızı, Poseidon tanrının eşi Amphitrite de bir denizkızıdır. Nereus kızları, babalarıyla birlikte denizin dibindeki bir sarayda yaşarlar. Bu saray da Ege denizinde, Knidos, yani Tekirbumu açıklarındaki bir magaradaymış. Orada altın tahtların üstünde otururmuş Nereus'un birbirinden güzel elli kızı. Su yüzüne pek çıkmazlarmış, Nereus kimi kez yüze çıkarmış, beline kadar. İşte o zaman, elli denizkızı, deniz yüzünde oynayan ve koro halinde türkü söyleyen bir dans ve ezgi çemberi, ya da celengiyle sararlarmıs onu çepeçevre. Nereus kızları günlerini iplik dokumak, nakış yapmak ve şarkı söylemekle geçirirler, dalgalarla oynaşırlar, yunus balıkları ve efsanelik deniz yaratıklarıyla birlikte yüzüp gezerlermiş. Nereus kızları Amphitrite'nin alayında yer alırlar. Kimi zaman bir olaya karışıp yeryüzüne geldikleri de görülür. Akhilleus arkadaşı Patroklos ölünce derin bir yasa kapılır, anası Thetis'i yardıma çağırır, o da kız kardeşleri Nereus kızlarına dert yanar (II. XVIII, 38 vd.):

... Ulu anası bir çığlık attı, başladı inlemeye, denizin dibinde ne kadar Nereus kızı varsa... tekmil tanrıçalar sardı çevresini. (Birkaç dize adları sayılır): Denizin dibinde daha ne kadar Nerus kızı varsa doldurmuşlar gümüş ışınlarla mağarayı, hepsi de durmadan dövüyorlardı göğüslerini.

Thetis'in ardından, dalgaları yara yara Troya'ya giderler ve orada kıyıya çıktıkları bile görülür. Nereus, bütün deniz tanrıları gibi biçim değiştirmek yetisine sahiptir. Herakles Nereus'tan Batı kızlarının bahçesine varmak için yolu sorunca, Deniz İhtiyarı cevap vermemek için bir sürü hayvan biçimine girer, Nereus kızları da yiğide yardım ederler ve babalarından istediği bilgileri nasıl alabileceğini öğretirler ona (Herakles). 


Benzer Haberler & Reklamlar