Nemea Antik Kenti’nde el değmemiş Miken mezarı bulundu

Nemea Antik Kenti’nde el değmemiş Miken mezarı bulundu

Arkeologlar Nemea Antik Kenti’ndeki Miken mezarlığında, yağmalanmamış oda içinde birçok eser bulunan mezar keşfetti.

Yunanistan Kültür ve Spor Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada: “2018’deki kazılarla birlikte; Erken Miken dönemine tarihlenen (yaklaşık MÖ 1650-1400) açılması oldukça zorlu olan oda mezarın kazıları tamamlandı. Bu mezarın Aidonia’daki en büyük mezarlardan birisi olduğu anlaşıldı. Bu mezar kısa fakat oldukça geniş, şekil olarak yumurtamsı bir formda ve yaklaşık 6 metre.”

Mezarın girişi ve ana odası Erken Miken döneminin orta büyüklükteki tonoz mezarları ile benzerlik gösteriyor. Mezar odasının tabanına dört büyük çukur kazıldı ve temelin çok büyük taşlarla kaplı olduğu anlaşıldı. Bu özellik yine Erken Miken dönemi tonoz mezarlarını yansıtıyor.

Çukurların içindeki eski mezarlar ve içindeki kilden yapılma yemek takımları, bazıları devasa büyüklükte olan depolama kapları ve üzerinde bitki ve deniz dünyasından bazı sembolleri taşıyan amfora tipli “saray stili” denilen mallar da incelendi. Bakır bıçaklar, hançerler ve kılıçların yanı sıra; bakır, obsidyen ve piritten (parıltılı kristallerden oluşan doğal demir) yapılmış çok sayıda ok ucu da bulundu. Çeşitli hammaddelerden yapılmış mücevheratın yanı sıra iğne ve mühür gibi değerli parçalar da bulundu.

Kültür ve Spor Bakanlığı’na göre anıtın kullanımı Geç Miken Dönemi’ne (MÖ 1400-1200) kadar devam etmişti. Fakat tarihlendirme tabana göre yapıldığında tarihler Erken Miken’den daha da geri gitti.

Kazılarda, Miken dönemi boyunca mezarın kullanımının ardından mezar taşı çatısının bir kısmının çöktüğü belgelendi. Yıkılan bu mezarın kayadan yapılmış çatısı ise araştırmalar başlamadan önce görülür haldeydi.

Arkeofili.com / Greek Reporter. 5 Ekim 2018.


Benzer Haberler & Reklamlar