Neandertaller dalış yapabilecek kadar iyi yüzme biliyordu

Neandertaller dalış yapabilecek kadar iyi yüzme biliyordu

Neandertallerin kullandığı, denizin en az 4 metre derinliğinden çıkartılan alet parçaları onların dalış yapabilecek kadar iyi yüzücü olduklarına kanıt sayılıyor. Neandertallerin ponza taşı ile topuklarını ovdukları da tespit edildi.

Plos One dergisinde 15 Ocakta Paola Villa, Sylvain Soriano, Luca Pollarolo, Carlo Smriglio, Mario Gaeta, Massimo D’Orazio, Jacopo Conforti, Carlo Tozzi imzaları ile yayınlanan Sahilde Neandertaller: Grotta dei Moscerini'de deniz kaynaklarının kullanımı (Neandertals on the beach: Use of marine resources at Grotta dei Moscerini ) başlıklı makalede Neandertallerin sığ sularda dalmayı bilecek kadar iyi yüzücü oldukları savunuldu.

Neandertaller yüzebiliyor hatta dalış yapabiliyorlardı

Neandertallerin yaşadığı Grotta dei Moscerini mağarasında  bulunan deniz kabuklarının yaklaşık 4 metre (13 fit) derinlikten çıkartılmış olabileceği tahmin ediliyor. Yapılan  araştırmaya göre Neandertaller deniz kıyısından toplayarak ve denize dalarak çıkardıkları deniz kabuklarını kesici alete dönüştürüyordu.

Plos One'da yayınlanan makalenin yazarlarından Paris Nanterre Üniversitesi’nden arkeolog Sylvain Soriano, Neandertaller hakkında “Artık sığ suya dalabildiklerini söyleyebiliriz. Çıkarım, İtalya’da bir mağarada bulunan 170’ten fazla deniz kabuğundan yapılma el aletine dayanmaktadır" diyor.

Colorado Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi’nden arkeologu Paola Villa, “Denizde yaşayan canlı hayvanların parlak bir kabuğu vardı” fakat “Fırtınalar ve dalgaların meydana getirdiği akımla sahile sürüklenenler, kumsalda güneşe maruz kaldığı için dış kabukları matlaştı ve renkleri soluklaştı” diyerek mağarada bulunan deniz kabuklarının dalış yapılarak çıkarıldığını işaret ediyor.

Bir diğer fark kumsaldan toplanan deniz kabuklarının yüzeylerinin pürüzsüz olmasıdır. Bulunan deniz kabuklarının yaklaşık dörtte biri denizden dalınıp çıkarılan kabuklardır. Bulgular, Neandertallerin suda yüzdüğünü desteklemektedir.

Neandertaller ponza taşı ile topuklarını ovmuş!

Araştırma ekibi ayrıca mağaradan ponza taşı bulduğunu bildirdi. Dr. Villa Neandertallerin daha önce ponza taşı topladığına dair hiçbir kanıt olmadığını belirtiyor. Ekip, Neandertallerin ponza taşlarını ne için kullandığını bilmiyor, ancak büyük bir olasılıkla, ölü cildi ayaklarından ve bedenlerinden pul pul dökmek için bugünkü gibi kullandıklarını tahmin etmektedir.

Kaynak: Nicholas St. Fleur - nytimes.com / Çeviri: İdris Kılıçaslan - bilimdili.com


Benzer Haberler & Reklamlar